Maatalous

Ryhtiliike tarpeen: vegaanien ja kasvissyöjien ruokakoriin lisää kotimaisia vaihtoehtoja!

Ruuan markkinoinnilta viljelijä ja vegaani kaupunkilainen toivovat enemmän nojautumista tosiasioihin.
Lari Lievonen
Harri Tuomainen (vas.) ja Aleksi Kallioja kävivät Siilinjärven K-Herkkupadassa tekemässä kumpikin ruokaostoksia viikonlopuksi.

Kun vegaani menee maitotilalle, mieleen nousee väkisin kysymys, mitä sitten syödään?

Harri Tuomainen naurahtaa, että niin reagoi hänen äitinsäkin kuullessaan vieraasta. ”Minä siihen, että `eiköhän me jotain keksitä poikaporukalla´. Söimme sitten kasvisruokaa molemmat, koska niin oli helpompaa.”

Miehet kävivät Siilinjärvellä marketissa. Myymälän tarjonta ei rajoittanut valintoja sen enempää kuin pääkaupungissa. Harri huomauttaa, että muutamissa kohdin käytiin kuitenkin keskustelua siitä, mikä vaihtoehto on kotimainen ja mikä ei.

Koriin päätyi kasviksia: perunoita, porkkanoita, sipulia sekä härkäpapurouhetta - kaikki kotimaisia.

Valkuaislähteistä kikherneet eivät olleet Suomesta. "Kokeilimme kuitenkin sitä, koska se on usein kasvisruuissa käytetty", Aleksi Kallioja kertoo.

"Jos mausteita ei oteta huomioon, kotimaisuusaste oli lähestulkoon sata."

"Vaikutti siltä, että Aleksinkin ruokakoriin tarttuu tuontiruokaa. Sen toki ymmärtää, kun opiskelijan budjetti on rajallinen", Harri analysoi.

Aleksi itse arvioi käyttävänsä paljon kotimaista. "Välillä sitä katsoo kassajonossa ihan mielenkiinnosta ihmisten valintoja. Oma voi jopa olla kotimaisempi, kun sitä vertaa moneen ruokakoriin - oli niissä sitten seka- tai kasvisruokaa."

"Meidän viljelijöiden ja teollisuudenkin pitäisi ottaa ryhtiliike, että pystytään tuottamaan vegaaneillekin ruokaa. Elämme ehkä tässä mielessä jäljessä", Harri napauttaa.

"En tietenkään halua ajaa alas maito- ja lihapuolta. Mutta jatkojalostuksessa pitäisi petrata", nuori viljelijä viestittää.

Kotimaisen ruuantuotannon viestinnästä löytyi kaksikon keskusteluissa viikonlopun aikana kohennettavaa.

"Esimerkiksi jossain ruokamarkkinoinnissa näin, kuinka piirretty lehmä syö jäätelöä. Se on turhaa harhaanjohtamista. Todellisuus ja epätodellisuus pitäisi pitää erillään", Harri Tuomainen painottaa.

Hän myöntää pelänneensä, kelpaako kevään vuoksi liejuinen pihapiiri vieraalle ja ovatko eläimet tämän silmiin likaisia.

Aleksia ei tämä haitannut, vaan tärkeämpää oli nähdä viljelijöitä ja heidän elämiään sellaisina, kuin niitä oikeasti hoidetaan. Kaksikko vieraili myös naapurissa toisella maitotilalla, jossa on parsinavetta.

"Oli hyvä nähdä sitä, mitä maatilan arki on ja miten niihin töihin päätetään kouluttautua", Aleksi summaa.

Keskustelussa nousi esimerkiksi myös Lahden MM-kisat, joissa oli kauniita, missikisoissa menestyneitä nuoria naisia jakamassa Valionkin osastolla materiaaleja.

Kaksikon mielestä mieluummin saisivat vastaavissa tilanteissa kuluttajat jutustella maatilan käytännöistä viljelijäperheiden tai alan opiskelijoiden kanssa.

MT ja Vihreä Lanka kertovat kumpikin omilla juttukokonaisuuksillaan perjantaina painetuissa lehdissä, miten helsinkiläinen valokuvaaja ja opiskelija Aleksi Kallioja vietti viikonlopun Sillijärvellä Harri Tuomaisen ja tämän vanhempien lypsykarjatilalla.

Lue myös: Näin Harri ja Aleksi vastasivat lukijoiden ennalta esittämiin kysymyksiin

Korjattu jutun kuvatekstiä 19.5.2017 kello 19:36.

Lue lisää

Saako kasvin tappaa? Miksi vasikkaa vierotetaan heti? - näin vastaavat vegaani ja maitotilallinen

Uutistausta: Kun vegaani kävi maitotilalla – sovittelujournalismia yli rajojen

Ruokakeskusteluissa yleistetään liikaa: Jokainen vegaani ei ole aktivisti

Vegaani maitotilalla: Lehmien rehut kuulostivat ihan syötäviltä