LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Maatalous

Sadoista laittomista tuontihevosista tautiriski ihmisille

Suomessa on satoja tuontihevosia, joiden alkuperää ei pystytä selvittämään väärennettyjen tai puutteellisten papereiden takia.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, että tuontihevonen on tautiriski paitsi eläimille, myös ihmisille. Tuontihevosilla on Suomessa todettu muun muassa rabiesta. Hevoset voivat levittää myös Länsi-Niilin virusta.

Puutteellisten terveystodistusten takia Evirassa on kolmen mapillisen verran tapauksia, joissa hevosia tutkitaan tautien varalta. Lisäksi rekisteröintijonossa on noin 1 045 hevosta, joista vuosien ajalta 800 on jäänyt epäselviksi, Hippoksesta kerrotaan.

EU:n alueella maasta toiseen liikkuvilla hevoseläimillä on oltava hevospassi sekä terveystodistus tarttuvien tautien varalta.

Puutteet papereissa tulevat ilmi, kun hevosta ollaan liittämässä Hippoksen ylläpitämään hevosrekisteriin. Hippos ei voi rekisteröidä hevosta epäselvässä tapauksessa, eikä hevonen voi silloin kilpailla eikä sitä saa käyttää jalostukseen.

Puutteellisten papereiden saattaminen kuntoon on kallista ja uusi omistaja maksaa laskun.

Lue lisää

Nuori ratsastaja loukkaantui vakavasti esteratsastuskilpailussa Kirkkonummella

Katso kuvat: Osaatko tunnistaa hevosen kipuilmeet? – Perehtyminen hevosen kivun ja stressin ilmentämiseen tekee jokaisesta paremman hevosihmisen

Video: Näin piirrät hevosen helposti - "Hevonen on hyvin moniulotteinen ja ilmeikäs olento, jonka avulla voi esittää monenlaisia asioita"

Hevoseen tutustumiseen kannattaa käyttää aikaa – epäkohtien huomaaminen säästää monelta harmilta