Maatalous

Saparopossua ministeriöiden ruokaloihin

Päättäjät voisivat aloittaa omien päätöstensä toteuttamisen ja suomalaisen ruoan edistämisen läheltä. Esimerkiksi valtionhallinnon lounasravintoloihin voisi valita vain saparon kanssa kasvanutta possua.
Markku Vuorikari

Saparopossujen tuotanto-olot täyttävät suomalaiset vaatimukset, kun taas tuontisioilta on usein typistetty häntä pois tuotannon tehostamisen nimissä.

Ehdotuksen teki valtiosihteeri Risto Artjoki kokoomuksen maaseutuväen tapaamisessa Helsingissä maanantaina. Hänen mielestään kansalaisjärjestöt ovat ruoka-asioissa yllättävän hiljaa, vaikka arvot näyttävät asettuneen ruokalautaselle vitamiinien ja rasvahappojen viereen.

”Kaksi ihmistä päättää, mitä suomalaiset syövät. Kauppaketjut tuntuvat olevan aika immuuneja MTK:n WWF:n ja Kuluttajaliiton mielipiteille.”

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) ennusti, että ruoka-ajattelun muutos on tulossa, mutta siihen tarvitaan kuluttajien jatkuvaa hereillä oloa.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskisen (kok.) mukaan EU-maiden maatalousministerit ovat kiirehtineet alkuperämerkintöjä kaikkeen lihaan, mutta merkintäpakko on tulossa voimaan vasta ensi vuonna. Nykyisin alkuperä on merkittävä naudanlihasta.

”Mikään ei nytkään estä kertomasta enemmän kuin laki vaatii.”

Lähiruuan ja kaupan aseman ohella läsnäollutta puoltasataa puolueen maatalousaktiivia puhutti maatalouden kannattavuus. Koskisen mielestä päivänsä pilaa parhaiten vilkaisemalla MT:n markkinapalstaa: tuottajahinnat ovat muuta EU:ta alempana, vaikka kustannukset ovat korkeat.

Häneltä tivattiinkin esimerkiksi polttoaineveron palautusta kuljetuksissa, mutta ministeri ei ottanut kantaa tähän eikä kertonut vaatimuksistaan hallituksen tulevaan budjettiriiheen.

Lue lisää

"Rivejä on syytä tiivistää, koska korkeampi hinta tukee koko ketjua rehusta lihaan", sanoo MTK-Satakunnan puheenjohtaja Otso Heikola

Hanhivahinkojen ennaltaehkäisystä aletaan maksaa korvauksia – valtioneuvosto hyväksyi maanantaina uuden lain

Kauran hinta nousussa Yhdysvalloissa ja kotimaassa, rapsin hinta pysynyt korkealla

Podcastissa haastateltavana sikatilallinen Otso Heikola: "Sikatalous on kuolemankielissä"