Maatalous

Sarvamaa panisi EU-tarkastajat ottamaan mallia muualta

EU-tarkastajille tulisi pakollinen koulutusjakso toisessa jäsenmaassa. Kasvinterveyttä ja hygieniaa koskevan esityksen tavoitteena on varmistaa, että tarkistukset tehtäisiin koko unionin alueella samalla tavalla.
Markku Vuorikari
Petri Sarvamaa mep europarlamentaarikko maatalousvaliokunnan jäsen vierailu Hannu Heikolan tilalla.

BRYSSEL (MT)

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) esittää eläin- ja kasvinterveyttä koskevaan lakipakettiin muutosta, jonka mukaan EU-tarkastuksia tekevien virkamiesten koulutukseen kuuluisi pakollinen harjoittelujakso jossain toisessa EU-maassa.

Esityksen tavoitteena on varmistaa, että tarkistukset tehtäisiin koko unionin alueella samalla tavalla.

”Olisi hyvä vähän avartaa suomalaisvirkamiestenkin maailmankuvaa. Viljelijät pelkäävät eniten EU:sta tulevia tarkastajia, mutta huomaavat usein, että komission tarkastajat eivät olekaan niin tiukkoja, kuin Suomen omat”, Sarvamaa sanoi tiistaina Brysselissä.

Esitys koskee vain kasvinterveyteen ja hygieniaan liittyviä tarkastuksia. Lainsäädännön piiriin kuuluvat esimerkiksi siemenviljatiloilla, tilateurastamoissa tai rajavalvonnan yhteydessä tehtävät tarkastukset.

Normaalien viljelijätukien valvonnat tehdään eri sääntöjen perusteella.

Sarvamaa on saanut esityksen taakse ainakin asiassa maatalousvaliokunnan raportöörinä toimivan saksalaisen liberaalimepin Brita Reimersin.

Kasvi- ja eläinterveyttä koskevasta lakipaketista äänestetään maatalousvaliokunnassa vielä ennen joulua. Päävastuu on kuitenkin parlamentin ympäristövaliokunnalla, joka äänestää asiasta tammikuun alkupuolella.

Lue lisää

Karjan terveydenhuollossa on kyse taloudesta

Suomen Hippos suosittelee 14 vuorokauden karanteenia talliin muuttaville sekä ulkomailta palaaville hevosille

Eläinten terveysvalvonta ihmisiäkin tarkempaa

"Ei siinä tarvitse enää punttisalille lähteä, kun päivässä jaetaan parituhatta kiloa rehua käsivoimin"