Maatalous

Sateet ovat hidastaneet puinteja - sää osoittaa selkenemisen merkkejä

Sateet ovat pitäneet puimurit parkissa lähes koko viikon. Sunnuntaina saatujen tietojen mukaan pilviverhon väistyminen on mahdollistanut töiden jatkamisen ainakin Uudellamaalla ja Satakunnassa.
Matti Hietala
Matti Hietalan torstaina ottamassa lukijakuvassa puidaan ohraa Vaasan seudulla.

Maaseudun Tulevaisuus kartoitti puintien edistymistä eri puolilla Suomea. Epävakaiset ja sateiset sääolot ovat haitanneet puinteja koko maassa. Sunnuntaina on kuitenkin saatu merkkejä säätilan selkiytymisestä. Uudellamaalla ja Satakunnassa puimurit on saatu uudelleen liikkeelle.

Parhaiten on edistytty eteläisimmässä Suomessa, vaikka MTK Uusimaan toiminnanjohtajan Jaakko Holstin mukaan Uudenmaan alueellakin ollaan vielä melko alkutekijöissä.

"Kuminat on saatu puitua, timotein puinnit ovat vielä osin meneillään. Rukiit on varmaankin jo kokonaisuudessaan puitu, ja sadot ovat olleet ilmeisen hyviä. Syysvehnän sadonkorjuutilanne vaihtelee paikkakunnittain. Aikaista ohraa on päästy puimaan joissakin paikoissa."

Hämeessä on kuluneella viikolla satanut tasaisesti lähes joka päivä, eikä pelloille käytännössä ole päästy.

"Edellisen kerran on puitu viikko sitten. Puinteja on käytännössä vasta aloiteltu syysviljoilla, lähinnä rukiilla ja joitakin aikaisia ohria on ehkä joillakin paikoin vähän kokeiltu. Kuminat on puitu, samoin heinänsiemenet suurimmaksi osaksi", MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni kertoo.

"Pellot kantavat edelleen suhteellisen hyvin, mutta yhtään lisää vettä ei enää kaivattaisi."

Satakunnan tilanne on samankaltainen. Maakunnassa on paljon kasvustoja, jotka eivät vielä ole puintikypsiä. Puintien huipennusta odotetaan elo-syyskuun vaihteeseen ja syyskuun ensimmäisille parille viikoille.

Etelä-Pohjanmaalla viimeiset viikot ovat olleet erittäin sateisia. Pinta-aloilla mitattuna puintien aloittaminen on ollut hyvin vähäistä. Osassa Etelä-Pohjanmaan aluetta kärsitään pahoista tulvista.

Kasvustot ovat märkiä ja monin paikoin pellot ovat myös pehmenneet. Osa pelloista ei enää kanna koneita.

Keski-Pohjanmaalla puinti on käynnistynyt noin viikko sitten. Puinnit ovat alkaneet useita päiviä tavanomaista aikaisemmin. Viljoista on puitu arviolta 10 prosenttia.

Enimmäkseen on puitu litisteviljaksi säilöttävää ohraa. Viljojen satonäkymät ovat rannikolla erittäin huonot sekä määrän että laadun osalta, sisämaassa näkymät ovat kohtuulliset.

Säilörehun toista satoa on vielä jonkin verran korjaamatta sateiden ja peltojen huonon kantavuuden vuoksi.

"Pohjois-Pohjanmaalla ollaan vasta aivan alussa", MTK Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Tarja Bäckman toteaa.

"Sadon laatu ja määrä ovat olleet korjatuilla lohkoilla aivan hyviä. Alueen eteläosissa runsaat sateet näkyvät myös kasvustossa."

Maanviljelijä Tuomas Mäkinen kertoo, että Jyväskylän seudulla säät ovat olleet puintien kannalta hyvin kehnot.

"Kuurojen välissä joitain kokeiluja on varmaankin tehty. Hyviä puintikelejä on ollut viimeksi viikko sitten. Rukiiden ja nurmisiementen puinti alkaa olla varmaankin loppusuoralla. Myös aikaisia ohria ovat jotkut hieman aloitelleet."

"Itäneitä on löytynyt rukiista ja aikaisista ohrista lakopaikoista. Viljat ovat pääasiassa vielä keskentekoisia, joten suuria laatuvahinkoja ei mielestäni vielä ole päässyt syntymään."

Etelä-Savossa ennustetaan päästävän täyteen vauhtiin elokuun viimeisellä ja syyskuun ensimmäisellä viikolla, jos kelit kuivuvat. Kuminaa ja ruista on puitu jo kuun alkupuolella.

Kainuussa ja Koillismaalla ei sadonkorjuuta ole vielä aloitettu.

Lue lisää