Maatalous

Satonäkymissä suuria eroja tilojen välillä

Viljojen puinnit ovat käynnistymässä ensi viikolla. Kuivimmilla alueilla kevätviljakasvustoissa on näkyvissä ennenaikaista valmistumista, mikä heikentää satonäkymiä.
Kari Salonen

Heinäkuun lämpimät säät ovat jouduttaneet viljelykasvien kehitystä, mutta alkukesän aikana syntyneet erot kasvustojen kasvussa ja kehityksessä ovat edelleen isot, kertoo Pro Agria.

Kesän sademäärät ovat vaihdelleet paljon alueellisesti ja siten myös tilojen väliset erot satonäkymissä ovat suuret. Sateisinta heinäkuussa on ollut Etelä-Pohjanmaalla ja kuivinta Uudellamaalla sekä Etelä-Suomen rannikkoalueella.

Kevätviljojen satonäkymät ovat hyvin vaihtelevat kylvöjen onnistumisesta ja sateiden paikallisuudesta johtuen. Kuivimmilla alueilla kevätviljakasvustoissa on näkyvissä ennenaikaisen valmistumisen eli pakkotuleentumisen merkkejä, mikä heikentää satonäkymiä.

Itä-Suomessa kasvu on edelleen noin viikon jäljessä normaalista aikataulusta, Etelä-Pohjanmaalla puolestaan viikon edellä.

Ensimmäisiä nurmisiemenviljelyksiä on jo puitu viime viikolla. Rukiin puinnit ovat käynnistymässä ensi viikolla Etelä-Suomessa. Myös kevätviljojen puinnit ovat käynnistymässä viikon kuluessa. Ensimmäisenä päästään puimaan aikaisia ohria Etelä-Suomen rannikkoalueella, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Savossa.

Säilörehun toisen sadon korjuu aloitettiin viime viikolla lähes koko maassa Kainuuta ja Lappia lukuun ottamatta. Nurmien jälkikasvu on ollut monin paikoin heikkoa kuivuudesta johtuen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kasvukausi käynnistyi hitaasti Jämsän Hallissa – "Lumet lähtivät vasta toukokuun alussa"

Kasvuapua nurmelle tihkusateisena aamuna: "Tämä vesimäärä ei vielä haittaa, lannoite juoksee ongelmitta"

Nurmen pystykaupassa laatu voi olla arvoitus