Maatalous

Siankasvattajat yhteisrintamaan - MTK ja Sikayrittäjät löysivät toisensa

MTK ja Suomen Sikayrittäjät rakentavat yhdessä uutta edun­valvontaa, joka on avoin kaikille sian­kasvattajille.
PAsi Leino
Sikaverkostoa on mietitty jo vuoden verran, toteaa verkoston puheenjohtajaksi valittu Taru Antikainen Aurasta.

MTK:n lihaväen ja Suomen sikayrittäjien välillä oli joskus kipuilua, mutta ne ovat menneitä. Alan edunvalvontaa varten rakennetaan MTK:ssa toimivaa sikaverkostoa, johon kutsutaan mukaan kaikki siankasvattajat, kertoo sikaverkostoon puheenjohtajaksi valittu Taru Antikainen Aurasta.

Antikainen saa työparikseen Suomen Sikayrittäjien puheenjohtajan Martin Ylikännön. Ydinryhmää täydennetään ruotsinkielisten tuottajien edustajalla ja sihteerillä.

Antikainen ja Ylikännö ovat vielä varovaisia arvioimaan, miten sikaverkosto tulee toimimaan. Siitä halutaan selkeästi jaostoja joustavampi ja nopeammin reagoiva toimielin.

"Toimintatavat ovat vielä auki mutta ainakin aluksi käytetään somea, sähköpostia ja whatsuppia. Sinne voidaan perustaa suljettuja ryhmiä. Facebook saattaa myös tulla kyseeseen", Antikainen pohtii.

Ensi vuosi näyttää, mihin suuntaan kenttä haluaa verkostoa kehittää.

"Vuodessa pitää kokoontua myös naamatusten, koska isoista asioista on vaikea keskustella sähköisesti verkossa", Antikainen miettii.

Ylikännölle sikaverkosto on vielä uusi asia. Hän kuuli suunnitelmista syksyllä ja seuraavan kerran kuukausi sitten, kun häntä kysyttiin mukaan. "Totta kai lähdin."

Sikastrategian valmistelun yhteydessä yhteistyö näytti voimansa.

Ala pystyi estämään esityksen karsinoiden koon kasvattamisesta, joka olisi merkinnyt 70 miljoonan lisäkustannusta sikaloille.

"Se olisi ollut kohtalokasta nykyisessä taloustilanteessa", Ylikännö sanoo.

Sikaverkosto kuuluu MTK:n lihavaliokuntaan. Vastavuoroisesti MTK saa edustajan Suomen Sikayrittäjien johtokuntaan.

MTK:n johtokunnan jäsen Pertti Hakanen toteaa, että tavoitteena on koota mahdollisimman laaja tuottajaverkosto mukaan, jotta kaikki pääsevät vaikuttamaan ja tuomaan näkemyksensä edunvalvontaan.

Sikaverkoston rakentaminen on osa MTK:n valiokuntauudistusta, jossa jaostoista luovutaan ja tilalle tulevat tuotantosuunnittain toimivat verkostot.

"Säästöjä ei haeta, vaan entistä tehokkaampaa ja nykyaikaisempaa toimintatapaa", Hakanen toteaa.

Antikaisen mielestä on välttämätöntä saada koko liha-ala toimimaan yhdessä kotimaisen lihan menekin edistämiseksi. Kuluttajat tietävät kovin vähän siitä, miten eläimiä hoidetaan Suomessa ja muualla.

"Meitä on vielä 1 200, mutta vuonna 2030 ehkä enää 500. Kaikki keinot ovat tarpeen, jotta sianlihan tuotantomäärä saadaan säilymään edes nykyisellään. Tilaluku ei saisi siitä enää laskea", Antikainen toteaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuoden 2019 Sikateko-palkinto "sikayrittäjien Timo Soinille", joka tulee toimeen kaikkien kanssa

Martin Ylikännö: "Keskustan maahanmuuttolinja on ollut liian sinisilmäinen ja lepsu"

Miksi sähkön katkaisu johti 900 sian kuolemaan? Saksan epäilty sikalaisku järkyttää ja ihmetyttää suomalaistuottajia