Maatalous

Sianlihan hinta Suomessa EU-maiden pohjanoteeraus

Sianlihan hinta on noussut Keski-Euroopassa toukokuusta lähtien. Suomessa hinta on pysynyt lähes muuttumattomana ja kaikki muut EU-maat ovat menneet Suomen ohi.
Markku Vuorikari
Sianlihan hintaa on nostanut Keski-Euroopassa kysynnän parantuminen ja tuotannon vähentyminen.

Suomessa maksettiin heinäkuun alussa sianlihasta EU-maiden kaikkein matalinta tuottajahintaa. EU:n komission hintaseurannan mukaan 4. heinäkuuta hinta oli Suomessa 143,32 euroa sadalta kilolta.

EU-maiden keskiarvo oli kohonnut heinäkuun alussa 160,35 euroon. Lähimpänä Suomen hintaa oli Belgia 144,30 euron hinnalla. Korkein hinta oli Maltassa 218 euroa.

EU:n suurimman sianlihantuottajan Saksan hinta oli heinäkuun alussa noussut 168,20 euroon. Tanskassa hinta oli 146,14 euroa ja etelänaapurissa Virossa 149,22 euroa.

Atrian varatoimitusjohtaja Jari Leijan mukaan hinta on Keski-Euroopassa noussut Kiinan ja Euroopan piristyneen kysynnän ansiosta. Lisäksi tuotanto on vähentynyt.

Leija toteaa hinnan olleen Suomessa kevään ajan EU:n keskihintaa korkeampi ja nyt kyseessä on yksittäinen viikkohinta.

Suomen Sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg katsoo tilanteen kertovan, että Suomessa teurastamo- ja jatkojalostuspuolella on tehostamistarpeita Euroopan johtaviin toimijoihin verrattuna.

Bergin mukaan suomalaisen lihan pitäisi olla Euroopan arvostetuinta muun muassa tuottajien tekemien eläinten hyvinvointisatsausten takia.

Lue lisää