LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Siemenkauppiaat: Luomusiementuottajia tarvittaisiin lisää

Osa luomuviljelijöistä haluaa käyttää tavanomaisesti tuotettua kylvösiementä. Poikkeusluvat mahdollistavat sen käytön luomussa.
Niko Nyrhinen
Siemenpakkaaja Osmo Koponen lajitteli ja pakkasi luomusiementä maanantaina Liperissä. Hän toivoo luomusiementuotannon laajenevan, jotta lajikevalikoimaa voitaisiin kasvattaa. "Valikoima on turhan suppea", Koponen sanoo.

Käytännössä kaikki tuotettu luomuviljansiemen menee joka vuosi kaupaksi, kertovat siemenkauppiaat.

Tuotantoa olisi vara selvästi kasvattaa.

"Markkinoille mahtuu selvästi lisää luomusertifioitua siementä. Onko se tuplamäärä tai enemmän aika näyttää", Tilasiemenen toimitusjohtaja Jukka Hollo sanoo.

"Tuotantoa on vara kasvattaa huomattavasti. Uusia viljelijöitä on mahdollista ottaa mukaan", tuotepäällikkö Juho Urkko Keskosta toteaa.

"Ohran tuotantoa pitäisi lisätä tuntuvasti", tuoteryhmäpäällikkö Jarmo Tervala Hankkijalta sanoo.

Esteiksi luomusiementuotannon kasvulle nähdään muun muassa hukkakauravapaan alan rajallisuus, rikkojen hallinta, luomutuotannon säädökset, erikoistuotannon haasteet sekä myös myyntiketjun tehottomuus.

"Koska kyseessä on erikoistuotanto, ei ole kovin helppoa nostaa tuotantoa yhdessä vuodessa vastaamaan kasvanutta kysyntää", Urkko sanoo.

"Tavallista luomuviljaa tuottavien tilojen kannattaa miettiä, olisiko siementuotanto mahdollista", hän jatkaa.

"Lievää kasvua tuotannossa on ollut", sanoo Peltosiemenen toimitusjohtaja Timo Uusi-Rauva.

"Luomusiemenen tuotanto on melko haasteellista. Osaavia sopimusviljelijöitä kaivataan lisää. Osaavat sopimustuottajat täytyisi kartoittaa paremmin ja rohkaista uusia ryhtymään tuottajiksi", hän jatkaa.

"Hukkakaura on iso haaste siementuotannossa, viljelyalat ovat melko pieniä, jolloin raakaerien rahtikustannukset kasvavat kohtuuttomasti", Tervala toteaa.

Hollo kertoo Tilasiemenen olevan Suomen suurin luomusiemenen tuottaja.

"Kaudella 2015–2016 markkinaosuutemme oli noin 40 prosenttia kaikista sertifioiduista luomusiemenistä ja viljoissa osuutemme oli vieläkin suurempi."

Siihen on johtanut pitkäjänteiset sopimukset ja yhteistyö luomusiementuottajien kanssa.

Viljelijäkentällä puhutaan, että osa luomuviljelijöistä odottaa tarkoituksella luomusiemenen loppumista ja hankkii sen jälkeen tavanomaisesti tuotettua siementä, joka on halvempaa.

"Kokemusteni perusteella tiedustelut luomusiemenen saatavuudesta alkavat jo syksyllä, mutta tilauksia tehdään ihan viime hetkillä keväällä, jolloin saatavuus ei ole enää taattu. Aika usein siementilaukset tulevat sitten perinteisesti tuotettuna poikkeusluvalla", kommentoi Tervala.

"Vaihtelua on paljon. Jotkut käyttävät mielellään luomusiementä. Jotkut taas haluavat käyttää tavanomaista siementä poikkeusluvan turvin", Uusi-Rauva sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU:n luomuasetuksen muutos voi aiheuttaa siemenpulan ja nostaa luomusiementen hintaa

Luomuviljelyssä käytetään paljon tavanomaista siementä, mutta ei kauaa: EU:n asetus kieltää käytön

Eviran laboratoriopäällikkö kehottaa varmistamaan kylvösiemenen laadun: "Itävyydessä voi olla suuria vaihteluita"