Maatalous

Siipikarjaliiton Hamina broilerin ESBL-bakteereihin: "Olemme osa kansainvälistä tuotantoketjua ja keinot torjuntaan ovat vähäiset"

Maatalous 06.04.2017

Suomessa ESBL-bakteerin esiintyvyys on selvästi alhaisempaa kuin monissa muissa maissa. Evira ei ryhdy toimenpiteisiin, vaikka bakteeria esiintyy.


Jaana Kankaanpää
Evirasta muistutetaan, että broilerinlihan käsittely vaatii huolellisuutta.

Suomalaisessa broilerinlihasta on löydetty antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita.  Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina pitää asiaa vakavana, muttei hälyttävänä.

Hän muistuttaa, että bakteeri ei ole vaarallinen eläimelle eikä se ole elintarvikeriski, kun raakaa lihaa käsitellään oikein.

"Moni suomalainen saa ESBL-tartunnan ulkomaanmatkoilta", Hamina sanoo.

Suomeen tuodaan emobroilereita pääasiassa Ruotsista. Koska Suomessa broilereita ei lääkitä ollenkaan, ESBL- bakteerien määrä ei lisäänny tuotantoketjussa.

"Olemme osa kansainvälistä tuotantoketjua ja keinot torjuntaan ovat vähäiset. Suomalaisella korkealla tuotantohygienialla pystymme torjumaan tautiuhkia "

Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ei kerro voivansa tehdä asialle mitään, vaikka bakteeria havaittaisiin.

"Maahantulokieltoa ei ole lainsäädännössä", mikrobiologian tutkimusyksikön johtaja, professori Anna-Liisa Myllyniemi sanoo.

Hamina kertoo, että näytteidenotosta vastaavat eläinaineksen maahantuojat.

"Jokainen broileriemojen tuontierä tarkastetaan. Tieto ESBL-bakteerista ei kuitenkaan johda erityisiin toimenpiteisiin, toisin kuin salmonellan tapauksessa."

Hän muistuttaa, että Suomessa broilerin liha on edelleen maailman puhtainta.

Riski ESBL:n siirtymisestä ihmisiin on pieni eikä Suomessa ole todettu ihmisten sairastuneen siihen bakteerikantaan, joka esiintyy broilereilla

Lue myös:

Kotimaisesta broilerinlihasta löytyi ESBL-bakteereja –ulkomailta tuodut emolinnut kantajina

Evira ESBL-bakteereista: "Viranomaiset eivät voi asialle mitään"