Maatalous

Sikayrittäjä väsyi pompotteluun

Kurikkalainen Hannu Koivisto päätti lopettaa sianlihantuotannon, koska se ei enää kannata. Myös tuotannon säädökset ovat hänen mielestään aina vain järjettömämpiä.
Markku Vuorikari

Nykyajan viljelijällä on rautainen ammattitaito. Sen päälle on takana valtavat investoinnit ja niskassa sen tuoma velkataakka.

Silti tuotanto kannattaa vain pienellä osalla tuottajista.

”Jotta maataloudella nykymaailmassa selviäisi, on pitänyt syntyä onnellisten tähtien alla”, toteaa kurikkalainen sianlihantuottaja Hannu Koivisto .

Koivisto on viittä vaille entinen sianlihantuottaja. Viime viikon torstaina Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistiin hänen kirjoituksensa ”Sikafarmarin testamentti”, jossa hän kertoo saaneensa tarpeekseen.

Päätös tuotannon lopettamisesta on suuri mieheltä, joka on ollut viime vuosina näkyvä kannattavan sianlihantuotannon puolestapuhuja.

Emakot ovat jo tilalta lähteneet, ja lopullisesti sikala tyhjenee lähiviikkoina.

Viljelijää kuunneltava

Koivisto toivoo keskusteluun maataloudesta muutosta. Sitä pitäisi hänen mielestään käydä niin, että ympäristön ja eläinten hyvinvoinnin lisäksi tasa-arvoisena näkökulmana olisivat tuotannon kannattavuus ja tuottajien oma hyvinvointi.

”Tällä hetkellä keskustelua hallitsevat kansalaisjärjestöt, joiden rauhoittelemiseksi virkamiehet tekevät päätöksiään. Ja niillä päätöksillä ei ole välttämättä mitään tekemistä tilojen ja eläinten todellisuuden kanssa.”

Samaan aikaan niskassa painaa tuonnin uhka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi ja Kiina uusivat sopimuksen sianlihan viennistä – Kiinan viranomaiset tulossa tarkastamaan myös siipikarjanlihalaitoksia

Myös Atria-possulle mitattu hiilijalanjälki: Soijattomuus näkyy muuta Eurooppaa alempina päästöinä

Kiinalainen kaupunki myy sianlihaa asukkailleen alennuksella