Maatalous

Sikayrittäjät vaatii EU:n laajuista saparonkatkaisukieltoa: "Tällä olisi suuri merkitys EU:n eläinsuojelulle"

Suomalainen pitkähäntäinen sika herättää kiinnostusta muualla Euroopassa.
Markku Vuorikari
Suomalainen sika saa pitää saparonsa.

EU:n eläinsuojeludirektiiviä on tiukennettava niin, että sikojen saparoiden katkaisua ei sallita missään tapauksessa, Suomen Sikayrittäjät ry vaatii.

"Nykyinen eri maiden kansallinen poikkeuslupakäytäntö on kiellettävä välittömästi. Tällä olisi suuri merkitys EU:n eläinsuojelulle", Sikayrittäjät toteaa kannanotossaan.

Suomessa sikojen häntiä ei katkaista. Monessa muussa Euroopan maassa saparoiden typistäminen on yleistä.

Sikayrittäjät toteaa, että suomalaisen sian pitkä häntä on yrittäjien ja koko alan määrätietoisen hyvinvointityön tulosta ja konkreettinen hyvinvoinnin mittari. Järjestö huomauttaa, että muualla hännät usein katkaistaan ongelmien välttämiseksi tai salaamiseksi.

Suomalainen saparollinen eli pitkähäntäinen sika on herättänyt laajaa mielenkiintoa Euroopassa. Euroopan komission elintarvike- ja eläinlääkintätoimisto (FVO) on käynyt tutustumassa eri maiden käytäntöihin ja valinnut Suomen esimerkkimaaksi.

FVO:n toimeksiannosta tehdään parhaillaan opetusvideota suomalaisesta sianlihantuotannosta. Videon tarkoituksena on välittää tietoa siitä, miten pitkät hännät ovat mahdollisia suurissakin yksiköissä.

Lue myös:

Hännän typistys aiheuttaa sialle kuukausien kivut

Miksi suomalaissialla on saparo ja saksalaisella ei? "Kyse on asenteesta ja ammattitaidosta"

Saparollinen sika oli saksalaisvieraille ihme

Lue lisää

Villisika pidetty kurissa

Vain Suomi ja Ruotsi noudattavat direktiiviä – EU edelleen innoton suitsimaan kunnolla saparoiden katkomista jäsenmaissaan

Korona korostaa sikaloiden työvoimapulaa

Villisikojen metsästyksestä maksettava seuratoiminta-avustus nousi sataan euroon