LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Sikojen hännät katkotaan useimmissa EU-maissa

Vain Suomi, Ruotsi ja Liettua noudattavat direktiiviä.
ei kuvaajaa

Porsaiden hännät typistetään lähes kaikissa EU-maissa, vaikka leikkaamisen kieltävä direktiivi on ollut voimassa 11 vuotta, Ruotsin radio kertoo.

Vain Suomessa, Ruotsissa ja Liettuassa häntien leikkaaminen on kiellettyä, uutisessa todetaan.

Hännät katkaistaan siksi, etteivät siat purisi toistensa häntiä poikki. Hännänpurentaa esiintyy, kun eläinten olot eivät ole kunnossa.

Hännänkatkaisussa ei käytetä puudutusta, MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala kertoo.

Hänen mielestään se on sialle paljon suurempi operaatio kuin kastraatio, jossa tehdään ihoon pari pientä viiltoa. ”Hännän leikkaamisessa on kyseessä luun katkaiseminen eli amputaatio.”

Ruotsin maatalousyliopiston professori Bo Algers toteaa, ettei hännänkatkaisun haitta rajoitu vain katkaisuhetken tuskaan. ”Sioille aiheutuu kipua loppuelämäkseen.”

Tutkimuksissa on havaittu, että typistetyt siat ovat erittäin herkkiä sille, että joku tai jokin lähestyy niitä takaapäin.

Algersin mukaan häntä on sialle tärkeä myös psyykkisistä syistä, turhautumisen purkajana. Kun häntää ei ole, stressi lisääntyy.

Tuontiliha maista,
joissa häntä katkaistaan

Direktiivi edellyttää, että ennen hännän katkaisua on ryhdytty muihin hännänpurentaa ehkäiseviin toimenpiteisiin, Suojala kertoo.

”Tarvitaan siis eläinlääkärin todistus siitä, että kaikki muut keinot on käytetty.”

Hän epäilee, ettei muita keinoja monissa maissa edes kokeilla ja ettei eläinlääkärin todistustakaan välttämättä ole.

”Sikadirektiivin toimeenpanossa puhutaan ritilöistä ja karsinakoosta, mutta tämä asia on jäänyt täysin varjoon.”

Ruotsalaiset heräsivät asiaan havaitessaan, että lähes kaikki maahan tuotava sianliha on tuotettu maissa, joissa hännät katkaistaan.

Tällaista lihaa syödään paljon myös Suomessa, MTK:n kotieläinasiamies Jukka Rantala sanoo.

Tämän vuoden tammi–syyskuussa 18,7 prosenttia Suomessa kulutetusta sianlihasta oli tuontitavaraa, pääosin Saksasta, Tanskasta ja Puolasta.

Tuonti kasvaa vauhdilla. Kun sianlihaa viime vuoden tammi–syyskuussa tuotiin 19,9 miljoonaa kiloa, tämän vuoden vastaavalla jaksolla määrä oli jo 26,7 miljoonaa kiloa.

http://sverigesradio.se

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sikojen tainnuttaminen hiilidioksidilla on lopetettava ja tilalle löydettävä parempia keinoja, vaativat eurooppalaiset eläinsuojelujärjestöt

Mikä on naudan ilmastovaikutus, entä ympäristövaikutus? Entä onko se eettisempi valinta kuin broilerin- tai sianliha?

Kiina yrittää torjua sianlihapulaa jalostamalla jättiläissikoja – tavoitteena jääkarhun koko