Maatalous

Sonni puski, kalassa ollut mies hukkui – Juristi: "Laitumelle mennään omalla vastuulla"

Ikaalisissa sattui maanantaina harvinainen onnettomuus: sonni puski laitumella olleen kalastajan veteen ja mies menehtyi. Laitumelle mennyt ottaa tietoisen riskin, sanoo MTK:n päälakimies.
Markku Vuorikari
Mies meni rantalaitumelle kalaan ilman lupaa ja joutui sonnin puskemaksi. Kuvan ayrshirelehmä ei liity tapaukseen.

Ikaalisissa sattui maanantaina harvinainen ja traaginen tapaus: ayrshiresonni puski rantalaitumella olleen kalastajan järveen.

Noin 60-vuotias mies löytyi vedestä menehtyneenä.

Lounatuuli-sonnin omistaja Sari Änkölle tapaus oli järkytys. Sonni ei ollut aikaisemmin käynyt ihmisten päälle.

"Olin todella järkyttynyt, kun kuulin tästä. Minun tietojeni mukaan mieshenkilö oli mennyt laitumelle ilman lupaa. Sonni oli tullut paikalle, ja mies oli joutunut järveen", Änkö kertoo Iltalehdelle. Hän arveli sonnin suojelleen laumaansa.

Perheelle nautojen koulutus ja käsittely on tuttua: Änkön pojan kouluttama, kärryjä vetävä Jäähile-kyyttö nähtiin viihdyttämässä Farmarivieraita Seinäjoella.

Änkö kertoi Iltalehdelle päättäneensä lopettaa Lounatuulen, koska ihmisen päälle kerran karannut sonni voi olla vaarallinen toistamiseenkin.

Naudan aiheuttamat kuolemantapaukset ovat Suomessa harvinaisia. Vuosien 1998–2014 välillä nauta on Tilastokeskuksen kuolemansyytilastojen mukaan tappanut 12 ihmistä.

Suuresta koostaan huolimatta sonnit aiheuttavat vähän kuolemantapauksia verrattuna esimerkiksi hevosiin: ratsastaessa tai hevosta ajaessa sattuneissa onnettomuuksissa kuoli 32 ihmistä.

Eniten kuolemia aiheuttavat kolaroinnit hirven kanssa, ampiaiset sekä koirat.

Eläimen omistaja on vahingonkorvausvastuussa silloin, jos oikeus katsoo hänen syyllistyneen huolimattomuuteen, eli oikeustermein tuottamukseen.

"Tässä tapauksessa sonnin omistajalla ei ole vahingonkorvausvastuuta. Omalla riskillä on menty aidatulle laitumelle", arvioi MTK:n päälakimies Risto Airikkala.

"Jos sonni olisi päässyt aitauksesta karkuun esimerkiksi heikon veräjän takia ja vahingoittanut ihmisiä karkureissullaan, omistajalla olisi voinut olla vastuu."

Laitumen aidassa ei ole välttämätöntä varoittaa sonneista tai muista eläimistä. Hyvässä kunnossa oleva aita riittää kertomaan, että sisällä on eläimiä.

Tietoisesti aidan ylittänyt ihminen joutuu yleensä vastaamaan itse, jos joutuu eläimen potkaisemaksi tai puskemaksi, Airikkala toteaa.

Puskeva sonni ei saa viranomaisilta kuolemantuomiota: viranomaiset määräävät tuotantoeläimiä lopetettavaksi lähinnä eläinsuojelullisista syistä.

"Puskeminen on sonnin ja pässin lajityypillistä käyttäytymistä, se riski on tiedostettava."

Poikkeuksena ovat koirat. Koiranomistajalla on suurempi vastuu koiransa tekemisistä, sillä omistaja voi ennakoida ja vastata koiran käyttäytymisestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yön kauhunhetket Suomussalmella: mies jäi jumiin traktorin alle koleaan veteen

Hirvi hyökkäsi lenkkeilijän kimppuun Kemissä – "Itkuhan siinä kotiportaalla tuli", sanoo hyökkäyksen jälkeen vielä 700 metriä kotiinsa kävellyt nainen

Traktorinrenkaan vaihto oli käydä kohtalokkaaksi Pohjois-Karjalassa – puristuksiin jäänyt hälytti itse avun paikalle