Maatalous

Suojautuminen lintuinfluenssaa vastaan vie ulkokanojen munat markkinoilta

Maatalous 23.02.2017

Kun eläinten 12 viikon sisälläpitoaika täyttyy, munia ei saa enää markkinoida ulkokananmunina.


Kari Salonen
Hinta putoaa, kun ulkokananmunasta tulee lattiamuna.

Euroopassa riehuva lintuinfluenssa ja sen aiheuttama siipikarjan sisälläpitovaatimus aiheuttavat ongelmia ulkokananmunien tuottajille.

Ulkokanat saavat olla munintakaudella korkeintaan 12 viikkoa sisälle suljettuina. Jos määräaika ylittyy, munia ei enää saa markkinoida ulkokananmunina, vaan ne putoavat halvempaan lattiakananmunaluokkaan.

Nyt niin on käymässä.

Aiempina vuosina siipikarja on pitänyt pitää sisällä maaliskuun alusta toukokuun loppuun. Nyt sisälläpitovaatimus alkoi jo joulukuun alussa ja jatkuu toukokuun loppuun, mikäli uusia rajoituksia ei aseteta.

Ulkokananmunien määrä markkinoilla vähenee, mutta kokonaan ne eivät lopu, Suomen siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina kertoo.

Suomessa on hänen mukaansa alle kymmenen hyväksyttyä ulkokananmunien tuottajaa, joiden osuus maan tuotannosta on reilut kaksi prosenttia.

Eviran määräämä tiukka rajoitusalue koskee 75 kilometrin levyistä rannikkokaistaletta. Siellä siipikarja voi olla ulkona ainoastaan kauttaaltaan verkotetulla laitumella. Sen ulkopuolella tuottaja on voinut saada poikkeusluvan kanojen ulkona pitoon normaalisti. Kummassakin tilanteessa siipikarjan ulkoiluun on tarvittu valvovan eläinlääkärin hyväksyntä, joka piti hakea 15.12. mennessä.

Poikkeusluvan ansiosta ulkomunia tulee markkinoille jonkin verran jatkossakin. Lisäksi munintansa aloittavien parvien munia saa myydä 12 viikkoa ulkomunastatuksella, Hamina kertoo.

Niille, joilta ulkomunien status menee, asia on surullinen, Hamina toteaa. He ovat investoineet laitumiin ja saaneet tuotteesta parempaa hintaa.

"Tässä nyt konkretisoituu tuotantomuodon haavoittuvuus."

Hamina muistuttaa, että lintuinfluenssa on vakava riski, ja sitä vastaan suojautuminen on välttämätöntä.

"Riski vain kasvaa lintujen kevätmuuton myötä. Ne tulevat Suomeen muun muassa Saksan, Hollannin ja Unkarin yli, missä tautia esiintyy erittäin runsaasti sekä luonnonlinnuissa että tuotantosiipikarjassa."

Hamina muistuttaa, että riski koskee elinkeinoa, ei kuluttajia. "Lintuinfluenssa ei tartu keneenkään kananmunia syömällä."

EU:ssa suuria ulkokananmunantuottajia ovat muun muassa Hollanti, Saksa ja Englanti.

Tammikuun maatalousneuvostossa usea jäsenvaltio, Suomi mukaan lukien, toivoi joustoa 12 viikon aikarajaan tai jotain muuta helpotusta tuottajien tilanteeseen, maatalousylitarkastaja Jukka Virolainen maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo.

Komissaari Phil Hogan ei ollut valmis joustamaan. Hän totesi, että silloin vaarannettaisiin kuluttajan luottamus ulkokananmuniin.

Virolainen kertoo, että jäsenvaltioiden huoli on ollut säännöllisesti esillä komission ja jäsenvaltioiden välisissä kokouksissa. "Viime viikolla komissio ilmoitti, että he ovat alkaneet etsiä ongelmaan ratkaisua."

Virolaisen mukaan asiaa koskevaa asetusta tarkastellaan komissiossa sillä silmällä, löytyisikö siihen joustoa, joka ottaisi huomioon tulevaisuudessa luultavasti useinkin toistuvat lintuinfluenssan aiheuttamat rajoitukset.

Virolaisen mukaan tämänhetkiseen tilanteeseen ei helpotusta kuitenkaan ole tulossa.

"Komission asetusmuutosehdotusta päästään käsittelemään kevään aikana, mutta sen loppuun saattaminen vie pitkän ajan. Välitöntä ratkaisua markkinointiongelmaan siitä ei ole saatavilla."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT