Maatalous

Suojelet mehiläisiä, kun ruiskutat kasvinsuojeluaineet yöllä

Maatalous 31.05.2016

Kasvien kukkiessa ja päivällä tehtävät kasvinsuojeluaineruiskutukset voivat vahingoittaa ja tappaa mehiläisiä, kimalaisia ja muita hyödyllisiä pölyttäjiä, muistuttaa Suomen Mehiläishoitajain liitto.


Markku Vuorikari
Muun muassa rypsi tuottaa enemmän ja laadukkaampaa satoa, jos hyönteispölytys onnistuu.

Suomen Mehiläishoitajain liitto (SML ry) muistuttaa, että kasvinsuojeluruiskutukset pitää tehdä yöllä kello 22–6, kun mehiläiset eivät lennä.

Kasvien kukkiessa niitä ei pitäisi ruiskuttaa lainkaan olipa kyseessä ravinto- tai rikkakasvi.

"Esimerkiksi nyt torjutaan voikukkia, joista mehiläiset keräävät ahkerasti mettä", kertoo SML:n tiedottaja Tuula Lehtonen.

Mehiläistarhaajat ovat huolissaan hoidokeistaan muun muassa siksi, että viime vuonna Loimaalla kuoli paljon mehiläisiä todennäköisesti ruiskutuksista tuulen mukana levinneen dimetoaatti-tehoaineen vuoksi.

"Pölyttäjät on syytä ottaa huomioon kaikkien kemikaalien käytössä, vaikka kohde ei olisi mehiläiskasvi", Lehtonen painottaa. Dimetoaattia käytetään esimerkiksi viljakasvien tuhohyönteisten torjunnassa.

SML kehottaa viljelijöitä olemaan yhteydessä lähiseudun tarhaajiin ennen ruiskutuksia. Tarhaajat kertovat mielellään mehiläisistä ja niiden käyttäytymisestä.

Mehiläisten tekemän pölytystyön arvo Suomessa on kymmeniä miljoonia euroja. Hyönteispölytyksestä hyötyviä kasveja ovat muun muassa omena, rypsi, rapsi, tattari ja monet kotimaiset marjat, Lehtonen luettelee.

Lue myös

Älä vie ruokaa työläisten suusta - anna voikukkien ja pajujen rehottaa

Mehiläisten joukkokuolemat huolettavat –yksi syy selvisi Yhdysvalloissa

Sukupuutto uhkaa pölyttäjiä - ruuantuotanto vaarassa

Tukes jatkaa Loimaan mehiläiskuolemien selvittämistä

Aiheeseen liittyvät artikkelit