Maatalous

Suomalainen ruoka on EU:n puhtainta

Suomi ja muut Pohjoismaat erottuvat edukseen EU:n torjunta-aineiden jäämäseurannassa. Jäämiä löytyy, mutta pitoisuudet ovat matalampia kuin muualla Euroopassa.
Kari Salonen

Suomalainen puhdas ruoka ei ole myytti. Vahvistusta saatiin taas kerran, kun Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto, Efsa, julkaisi tietoja torjunta-aineiden jäämistä elintarvikkeissa.

Suomi ja muut Pohjoismaat loistavat kärjessä ja myös itävaltalaiset voivat olla tyytyväisiä. Eniten jäämiä todettiin EU:n ulkopuolelta tuoduissa elintarvikkeissa.

Massiivinen tietopaketti sisältää jäsenmaiden raportoimat tulokset vuodelta 2010. Tarkat jäämätiedot on kerätty yli 77 000 näytteestä.

Torjunta-aineosaston johtaja Herman Fontier Efsasta toteaa, että torjunta-aineiden jäämätilanne on pysynyt ennallaan. Euroopassa voi turvallisin mielin syödä kaikenlaista ruokaa.

Suomi pärjää kaikillla mittareilla jäämävertailussa. Meillä todettiin vain yksi määräysten vastainen näyte, kun persiljassa oli liikaa jäämiä. Muualla EU:ssa kiinni jäätiin kuusi kertaa useammin.

Kotimaisista näytteistä oli puhtaita 72 prosenttia, kun koko EU:ssa jäämättömiä oli tasan puolet.

Suhteellisesti eniten jäämärajojen ylityksiä oli yllättäen kaurassa, kun peräti 13 näytettä sisälsi liikaa kasvunsääteenä käytettävää klormekvattia eli CCC:tä. Näytteistä 12 oli Englannista ja yksi Tanskasta.

Eniten jäämiä on vihanneksissa ja hedelmissä, vähiten maidossa ja lihassa. Luomu on perinteisesti viljeltyä puhtaampaa.

Lue lisää

Torjunta-ainejäämien yhteisvaikutusten arvioinnissa ”läpimurto”

Euroopan elintarvike-turvallisuusvirasto: Suomalainen ruoka on ylivoimaisesti puhtainta

Suomessa siipikarjalle ei saa syöttää glyfosaatilla käsiteltyä viljaa

Tummelista tuskin päätyy myrkkyä maitoon