Maatalous

Suomalainen ruoka on yhä puhtaampaa

Maatalous 18.06.2013

Suomalaisessa ruuassa oli vuoden 2010 vertailussa vähiten kasvinsuojeluaineiden jäämiä koko Euroopassa. Vuoden 2011 tulosten mukaan tilanne on edelleen parantunut.


Jaana Kankaanpää

Evira julkaisi maanantaina tietoja vuoden 2011 elintarvikkeiden jäämätutkimuksista. Kasvinsuojeluainejäämiä esiintyi elintarvikkeissa aiempia vuosia vähemmän. Toisaalta näytteissä havaittiin edellisvuosien tapaan useiden aineiden jäämiä samanaikaisesti.

Vuonna 2011 tutkittiin yli 310 eri kasvinsuojeluaineen jäämiä yli 2 000 elintarvikkeesta. Valtaosa näytteistä oli tuoreita hedelmiä ja kasviksia, viljaa ja prosessoituja elintarvikkeita.

"Noin puolet tutkituista tuotteista sisälsi yhden tai useamman kasvinsuojeluaineen jäämiä. Pitoisuudet olivat kuitenkin yleensä matalia", toteaa ylitarkastaja Tomi Kekki Elintarviketurvallisuusvirasto Evirasta.

Tuotteista oli määräystenmukaisia 98,7 prosenttia. Määräystenvastaisista tuotteista noin 64 prosenttia oli EU:n ulkopuolelta tuotuja elintarvikkeita ja loput olivat peräisin EU:sta.

Haaviin jäi etenkin kiinalaisia, malesialaisia, thaimaalaisia, intialaisia, israelilaisia ja kolumbialaisia tuotteita, riisiä, basilikaa, rooiboksen lehtiä ja brasilian pähkinöitä. Kaikki Kreikasta tulleet viinin lehdet sisälsivät liikaa jäämiä.

Yhdestä kotimaisesta omenasta löydettiin liikaa torjunta-ainetta, mutta sekin läpäisi seulan, kun otetaan huomioon mittauksiin liittyvä epävarmuus. Kolmessa tutkitussa kotimaisessa näytteessä oli lisäksi merkkejä torjunta-aineesta, jota ei ole lupa käyttää kyseisellä kasvilla.

Jäämiä on etenkin tuontiruuassa. Maan tuoduista elintarvikkeista jäämiä havaittiin yli puolessa tuotteista ja kotimaassa tuotetuista jäämiä löydettiin havaittavassa määrin joka kolmannessa elintarvikkeessa.

Kekin mukaan vaikka valtaosa havaituista kasvinsuojeluaineiden jäämistä oli määräystenmukaisia, sisälsi osa näytteistä samanaikaisesti useiden eri aineiden jäämiä.

EU:ssa sallittujen tehoaineiden määrä on vähentynyt, mutta useita eri tehoaineita sisältäviä yhdistelmävalmisteita on tullut markkinoille aiempaa enemmän.

Yli kymmenen torjunta-aineiden jäämiä löydettiin goji-marjoista, viinin lehdistä, mansikoista ja kuivatuista ruohosipuleista. Yhdestä viinin lehdestä havaittiin peräti 27 erilaisista torjunta-aineesta.

Ihmisten kokonaisaltistumista kasvinsuojeluainejäämille selvitettiin Suomessa vuonna 2011, jolloin todettiin, ettei terveyshaittaa ole, kun katsotaan koko kansaa.

Kekin mukaan jos kuluttaja haluaa välttää kasvinsuojeluaineiden saantia, on suositeltavaa suosia kotimaisia ja ainakin EU:ssa viljeltyjä tuotteita.

Kotimaiset luomutuotteet saivat puhtaat paperit, mutta tuontiluomu ei yltänyt samaan. Lähes joka kymmenennessä luomutuotteessa oli havaittavassa määrin torjunta-aineiden jäämiä, mutta määrät alittivat aina tavanomaiselle ruualle asetetut rajat.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT