Maatalous

Suomen Ikean kaikki maito kohta luomua, sopimus Valion kanssa

Maatalous 03.03.2016

Sopimus mahdollistaa luomumaidon tilaamisen suurpakkauksissa myös muihin suurkeittiöihin.


IKEA
Ikean Suomen ravintoloissa tarjotaan tulevaisuudessa vain luomumaitoa.

Jatkossa kaikki Suomen Ikea-ravintoloissa juotavaksi tarjolla oleva maito on luomua. Päätös on osa Ikea Suomen kestävän kehityksen strategiaa ja paikallista vastuullisuustyötä.

Viime vuonna Suomen Ikea-ravintoloissa, -bistroissa ja -herkkutoreilla asioi yli 3,7 miljoonaa asiakasta. Maitoa tarjoiltiin yhteensä noin 185 000 litraa eli lähes miljoona lasillista.

"Kansainvälisesti vertailtuna Suomessa juodaan poikkeuksellisen paljon maitoa. Haluamme tarjota asiakkaillemme jatkuvasti enemmän vastuullisesti tuotettuja ruokia ja juomia, ja sen vuoksi panostamme Suomessa luomumaitoon", kertoo Ikea Suomen ravintolatoimen johtaja Minna Tuohimäki.

Ikea Oy ja Valio ovat solmineet tilaussopimuksen, jonka mukaan Ikea alkaa tilata Valiolta luomumaitoa 10 litran suurpakkauksissa. Sopimus mahdollistaa luomumaidon tilaamisen suurpakkauksissa kaikille suurkeittiöille sekä julkisille ruokapalveluille, kuten kouluille ja päiväkodeille.

Aiemmin luomumaitoa ei ole ollut saatavilla ammattikeittiöiden tarvetta vastaavissa suurissa novopakkauksissa.

"Julkisella puolella luomumaidon tilaukset voivat kasvaa jopa kolminkertaiseksi, kun luomumaito tulee saataville novopakkauksessa. Myös esimerkiksi henkilöstöravintolapuolelle avautuu nyt suuri potentiaali", arvioi Valion kenttämyyntipäällikkö Jani Lamminperä.

Suomessa luomumaito on myydyin yksittäinen luomutuote. Valio myy vuodessa yhteensä 10 miljoonaa litraa luomumaitoa ja lisäksi Valioryhmän maitotilayrittäjät tuottavat 82 prosenttia Suomen luomumaidosta. Julkiselle puolelle luomumaitoa tilataan tällä hetkellä Valiolta alle 100 000 litraa vuodessa.

"Kansallisena tavoitteena on, että luomun osuus olisi koulujen ja päiväkotien ruokatarjonnasta 20 prosenttia vuonna 2020", Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila sanoo.

"Nyt saataville tulevat suurpakkaukset ja todennäköisesti pian tuleva uusi asetus luomumaidon D-vitaminoinnista tulevat poistamaan merkittävästi esteitä luomumaidon käytölle julkisella puolella, esimerkiksi kouluissa."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT