Maatalous

Suomen suurin vuohitila nousee Loviisaan – "EU:n maatalousbyrokratia on meille mahdollisuus"

Vuohenmaitoa viedään Suomesta muun muassa Keski-Eurooppaan.
Kalle Särkkä
Persoonallinen suomenvuohi hurmasi luomutuottajat ensisilmäyksellä. "Se on fiksu ja utelias eläin", kertoo eläinten hankinnasta vastaava Nils Grotenfelt.

Loviisan Ruotsinpyhtäällä tehdään suomalaisen maatalouden historiaa: Jokiniemen kartanon mailla päkättää pian 1 500 suomenvuohta. Niistä noin tuhat on lypsyvuohia.

Tila tulee olemaan ainakin Suomen, mahdollisesti jopa Pohjoismaiden suurin.

Jokiniemen Kartano Oy perustettiin viime vuonna viiden luomuviljelijän toimesta. Tällä hetkellä tilalla on ylämaankarjaa. Rakennustyöt ovat käynnissä ja vuohenmaidon tuotanto alkaa tammikuussa 2017. Tilat vuohille rakennetaan kahteen kerrokseen.

Vuohenmaito toimitetaan Juustoportti Oy:n jalostettavaksi. Kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja voittaneen yhtiön vuohenjuustoa viedään muun muassa Keski-Eurooppaan. ”Ne ovat taiten tehtäviä, kovia vuohenjuustoja. Projektimme on suora vastaus siihen, että Juustoportti tarvitsi lisää maitoa”, kertoo eläinten hankinnasta vastaava Nils Grotenfelt.

Suomenvuohiin päädyttiin, sillä vuohien siirtäminen muista EU-maista Suomeen osoittautui työlääksi ja tautien kannalta riskialttiiksi. Lisäksi yrittäjiä kiehtoi ajatus alkuperäisrodun säilyttämisestä.

Vuohipiireissä on joskus tapana sanoa: Jos et vielä ole hullu, hanki itsellesi vuohi. Hieman hulluutta, myöntää Grotenfelt – mutta myös hullaantumista. Ensivierailu vuohitilalla teki luomutilallisiin vaikutuksen. ”Olimme suu auki, miten erilaista siellä oli lehmänpitoon verrattuna. Vuohet olivat rauhallisia ja puhtaita, ympäristö oli hyvin miellyttävä”, Grotenfelt kertoo.

Uudenmaan elykeskus on myöntänyt projektille investointitukea. ”He ovat olleet erittäin hyviä yhteistyökumppaneita ja hoitaneet asioita positiivisella ja ammattimaisella tavalla”, Grotenfelt suitsuttaa. ”EU:n maatalousbyrokratia on mahdollisuus meille, jos sen hallitsee ja pystyy toimimaan hyvässä yhteistyössä byrokratiaa hoitavien ihmisten kanssa.”

Tilalle etsitään myös motivoitunutta henkilökuntaa. Haussa on 3–4 työntekijää.

Vuohenmaidontuotannossa eettinen kompastuskivi ovat pukkikilit, joille ei ole ollut Suomessa juurikaan käyttöä. Jokiniemen kartanossa tavoitteena kuitenkin on, että pukit voidaan hyödyntää lihantuotannossa.

Suuren vuohitilan pitämiseen liittyy myös riskejä. ”Aina kun puhutaan suurista eläinmääristä, saa olla todella tarkkana hygienian ja terveyden kanssa. Sisäinen tavoitteemme on, että vuohela olisi niin puhdas, että siellä voisi liikkua kuin meijerin käytävillä: valkoisissa vaatteissa.”

Lue lisää

Neljän ruokayrityksen vientirinki oli tammikuussa jo lähtökuopissa Hongkongiin – "Nyt odotamme Kiinassa uudenvuoden juhlinnan päättymistä", sanoo Snellmanin vientivastaava

Ruokavirasto vaatii Valiota luopumaan laidunkuvista vapaan lehmän maidon markkinoinnissa

Oletko nähnyt Harri-vuohta? Naapuri näki kaksi nuorta varkaissa laitumella lauantaina Kouvolassa – omistajat toivovat saavansa vuohen vielä takaisin elossa

Pukkikileille kaivataan lisää kasvatuspaikkoja – "Gourmet-lihalle olisi kysyntää"