Maatalous

Syvältä möyhäisevä jankkuri tekee rapsille hyvän pinnan – katso kuvat!

Öljykasvit kylvetään lähelle pintaa. Siitä huolimatta uusi menetelmä muokkaa alustan lähes 30 sentin syvyydeltä.
Markku Vuorikari
Jankkurin ja kylvökoneen yhdistelmä on raskas ja vaatii eteensä vahvan traktorin. Perään kiinnitetyn jankkurin lisäksi kannettavana on traktorin keulaan sijoitettu lannoitesäiliö.

Jotta syysrapsi ehtisi ennen talvea muodostaa tarpeeksi suuren lehtiruusukkeen ja juuriston, se pitäisi päästä kylvämään heinäkuun lopulla tai viimeistään ennen elokuun puoliväliä.

Toisesta päästä kylvöaikaa rajoittaa yleensä peltojen vapautuminen edelliseltä viljelykasvilta. Suotuisissakin oloissa kylvöaikaa jää niukasti aikaisten ohralajikkeiden puinnin jälkeen.

Miten siis käyttää mahdollisimman tehokkaasti hyödyksi tämä aikaikkuna? Sitä pohti Raaseporin Siuntiossa Malmgård Sjundeåta isännöivä Sebastian Sohlberg.

Ratkaisu pohdintoihin löytyi Ruotsista, jonka maatalouden kehitystä Sohlberg tiiviisti seuraa.

Etelä- ja Keski-Ruotsissa syysrapsia on viljelty jo usean vuoden ajan, ja siellä kylvössä hyödynnetään jankkurikylvömenetelmää. Sitä myös Sohlberg päätti ryhtyä soveltamaan.

Jankkurikylvössä on nimensä mukaisesti yhdistetty jankkuriin eli pellon syväkuohkeutuslaitteeseen paineilmalla toimivat lannoitin ja kylvökone.

Laitteella pystytään samanaikaisesti kuohkeuttamaan kasvualusta ja luomaan kylvettävälle kasville suotuisat kasvuolot.

Ensin pellon pintaan tehdään viilto, jonka kohdalta jankkurin terät painautuvat maahan 25–30 senttimetrin syvyyteen. Terä nostaa pohjamaata hieman ylöspäin ja muodostaa samalla siihen uusia kanavia veden virtaukselle ja juuriston kasvulle.

Tämän perään jankkuriin kytketty lannoitin puhaltaa paineilmalla lannoitteen 40 senttimetrin rivivälillä ja kylvökone niin ikään paineilmalla siemenen samoihin riveihin.

Koska lannoite ja siemen levitetään maahan paineilmalla, sateella kylvö on aina keskeytettävä. Sitä voi kuitenkin jatkaa lähes heti sateen tauottua. Myös tämä säästää tuntuvasti kylvöön menevää aikaa varsinkin kuluneen kesän kaltaisina vuosina.

Koska maan pintaa ei rikota kyntöauralla ja äkeellä, maassa oleva kosteus pystytään hyödyntämään täysimääräisesti. Tänä vuonna kosteus tosin ei ole ongelma, mutta esimerkiksi viime vuonna näin oli, Sohlberg kertoo.

"Syysrapsin kylvöaika on yleensä heinäkuun lopulla. Jos savimaan siinä vaiheessa kyntää, maan pintakerrokseen tulee kuivaa raetta, jossa mikään ei idä", toteaa viljelijä Olli-Pekka Ruponen Salon Halikosta. Hänen yhdeksän hehtaarin lohkolleen kylvettiin syysrapsia jankkurimenetelmällä viime viikon perjantaina.

Maassa olevan kosteuden lisäksi jankkuroituun maahan kylvetty syysrapsi pystyy hyödyntämään paremmin myös lannoitteena annetun typen, sillä lannoiterae saadaan aivan siemenen lähelle, Ruponen korostaa.

Menetelmällä on myös käänteinen hyöty: jotta jankkurointi parantaisi maan rakennetta, sen jälkeen lohkolla pitäisi viljellä syväjuurisia, jankkuroinnin vaikutusta tehostavia kasveja. Tässä tarkoituksessa paalujuurinen syysrapsi on toimiva ratkaisu, Sohlberg kertoo.

MT pääsi seuraamaan viimeperjantaista jankkurikylvöä Ruposen pellolla. Kylvön urakoi Malmgård Maskinstationin koneella Kim Ekström.

Oheinen kuvasarja havainnollistaa, miten jankkurikylvö käytännössä tapahtuu.

Ruponen oli valmistellut perjantaina kylvetyn lohkon kylvöä varten huolella: puinti noin 20 senttimetrin sänkeen jotta pahnat eivät peitä rikkakasveja, sen jälkeen glyfosaattiruiskutus ja sängen niitto noin 7-senttiseksi tasomurskaimella.

Glyfosaattiruiskutus eli siemenlevintäisten rikkakasvien torjunta on Sohlbergin mukaan edellytys onnistuneelle syysrapsikasvustolle.

Ruiskutuksen yhteydessä Ruponen levitti pellolle vielä raemuotoista etanasyöttiä. Sitä lisättiin lohkolle myös kylvön yhteydessä jankkurikylvökoneeseen kytketyllä levittimellä.

Glyfosaattiruiskutuksen lisäksi jankkurikylvö ei urakoituna edellytä viljelijältä itseltään muita toimenpiteitä.

"Riittää kun pelto on sängellä ja ruiskutus tehtynä", Sohlberg kertoo.

Jankkurikylvökoneella kylvää – maalajista ja muutenkin olosuhteista riippuen – Sohlbergin arvion mukaan 1–1,5 hehtaaria tunnissa.

Ruponen on tyytyväinen nopeasti etenevään työhön.

"Siinä ajassa, kun olisin yksin ehtinyt vain kyntää lohkon, tuli jankkurikylvöllä valmista jälkeä. En olisi millään itse ehtinyt näin suurta alaa kyntää ja kylvää ennen rapsinkylvöajan loppua."

Ruponen kertoo jankkurikylvöstä kuvien kera myös tiistai-iltana julkaisemassaan blogitekstissä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nyt käyttämättä seisovista koneista ja tiloista voi saada lisätienestiä – "Puskaradio ei toimi lainkaan"

Mansikanviljelijä kunnostaa maata järeällä jankkurilla: "Tänä syksynä on 140 hehtaaria muokattavaa"

"Syysrapsi ei ole mikään helppo kasvi" – Jankkurikylvö toimii