LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Tallink poisti sikaruton pelossa villisikasäilykkeet myynnistä

Laivayhtiö veti villisikasäilykkeet pois hyllyistä torstaina sen jälkeen, kun yhtiö oli keskustellut muun muassa Eviran kanssa.
Tallink-Star -laivan hyllyistä löytyi viikonloppuna muun muassa hirveä, mutta ei villisikaa.

”Kaikki villisikaa sisältävät tuotteet kerättiin pois laivojen hyllyistä torstaina sikaruttopelon takia, myös hyvin vähän villisikaa sisältävät”, kertoo viestintäjohtaja Luulea Lääne Tallinkilta.

Maaseudun Tulevaisuus sai keskiviikkona tietää, että Tallink Siljan laivoilla on myynnissä villisikaa ja oli torstaina yhteydessä laivayhtiöön.

Afrikkalaista sikaruttoa (ASF) on tavattu lähes koko Viron villisioissa, viimeksi elokuussa Saarenmaalla. EU:n saastuneeksi määrittelemältä alueelta ei saa viedä villisikaa suoja-alueille kuten Suomeen tai Ruotsiin.

Läänen mukaan Evira oli ollut yhteydessä yhtiöön ja päätös poisvetämisestä tehtiin sen jälkeen. Riskejä ei oteta, vaikka varmuutta ei ole siitä, että tuotteet olisivat kieltolistalla.

Viron viranomaiset eivät ole olleet yhteydessä laivayhtiöön ja kaikkineen asiasta on hyvin ristiriitaista tietoa, Lääne sanoo ja viittaa EU:hun, Viron viranomaisiin ja tuottajilta saatuihin tietoihin. Siksi poisvetoa ei tehty aiemmin.

Läänen mukaan villisikaa on ollut myynnissä säilykkeenä. Myyntimäärät ovat olleet pieniä eikä poisvetämisellä ole merkitystä laivayhtiölle. Lääne ei osannut vielä perjantaina arvioida, mitä hyllyistä poistetuille villisikasäilykkeille tehdään.

ASF on sikojen pahin tauti. Siihen ei ole rokotetta eikä lääkitystä. Se leviää herkästi lihan, erityisesti veren mukana ja myös sairaan eläimen lannassa.

Lue aiheesta lisää tänään maanantaina ilmestyneestä MT:stä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yli puolet saaliiksi saaduista villisioista on ammuttu Kaakkois-Suomessa – eniten saalista on saatu Parikkalassa

Villisiat tonkivat kuminapeltoa Hausjärvellä – "Eläissäni en ole nähnyt sellaista jälkeä"

Suomalaisessa villisiassa havaittiin Aujeszkyn taudin vasta-aineita – edellinen tapaus lähes 40 vuotta sitten