Maatalous

Tallink vakuutteli jo vuosi sitten tiedostavansa ASF-riskin

Eviran ohjeistus Tullille ja varustamoille valmistui viime lokakuussa.
Jarkko Sirkiä
Tallinnan ja Helsingin välillä ajetaan päivittäin kymmeniä laivavuoroja. Suurin riski afrikkalaisen sikaruton leviämiseen on esimerkiksi kengänpohjissa ja auton renkaissa.

Maaseudun Tulevaisuus tiedusteli kolmelta Suomen ja Viron välillä liikennöivältä varustamolta jo yli vuosi sitten, miten nämä ovat omassa toiminnassaan tiedostaneet afrikkalaisen sikaruton riskin. Tuolloin muiden varustamoiden ohella myös Tallink vakuutteli olevansa valmis tiedottamaan asiakkailleen ASF-riskistä, "kunhan viranomaiset tekevät aloitteen".

Viranomaisilta ei kuitenkaan ollut varustamoiden mukaan tullut kuitenkaan yhteydenottoja eikä ASF-ohjeita.

Suomen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira oli tuolloin valmistelemassa muun muassa Tullille, matkustajasatamille ja varustamoille suunnattua ohjejulistetta afrikkalaiseen sikaruttoon liittyen. Päivitetty ohjeistus valmistui lokakuussa.

Viking Line lisäsi nettisivuilleen linkin Eviran julkaisemaan ASF-tiedotteeseen.

Tallinkin viestintäjohtaja Luulea Lääne totesi haastattelussa MT:lle viime torstaina, että Viron viranomaiset eivät ole olleet yhteydessä laivayhtiöön. Lääne väitti ASF-tiedon olevan "kaikkineen hyvin ristiriitaista".

Koska Tallinkin alukset ovat Viron alusrekisterissä, Eviran toimivalta ei yllä niihin.

EU-direktiivi kieltää sianlihan ja villisianlihan sekä niistä valmistettujen lihatuotteiden tuomisen ASF-rajoitusalueelta suoja-alueelle. Suomi kuuluu ASF-suoja-alueeseen, koska toistaiseksi tartuntoja ei ole täällä havaittu.

Lue lisää

Ei-toivottu maailmanvalloitus jatkuu: Afrikkalainen sikarutto levisi ensi kerran 40 vuoteen Amerikkaan – kaksi löydöstä Dominikaanisessa tasavallassa

Yle uutiset: Vahva villisikakanta osassa Kanta-Hämettä – täysin tarkkaa tietoa kannasta ei ole

"Selvällä suomen kielellä sanottuna siellä on niin paljon siansontaa, ettei sitä pysty puimaan" – Kaakkois-Suomessa villisiat ovat viljelijöiden vihollisia

Sipoossa 11 villisikaa sai surmansa kolarissa – Auto lanasi laumaan moottoritiellä 120 km/h nopeudella