Maatalous

Geenieditoinnin toivotaan auttavan köyhiä ja sairaita sekä luontoa

Uusi menetelmä voisi mahdollisesti pelastaa ihmiset malarialta ja siat afrikkalaiselta sikarutolta. Kasvinjalostuksessa geenieditoinnilla voitaisiin parantaa sadon määrää ja laatua ja vähentää kemikaalien käyttöä.
Kari Salonen
Tutkijat uskovat olevan mahdollista muokata geenieditoinnilla vehnän gluteenia niin, että keliakiaa sairastavat pystyisivät syömään vehnää ilman oireita.

Geenieditointi ei ole vain kasvinjalostusta, vaan sillä voidaan muun muassa vaikuttaa eläinten tai ihmisten terveyteen.

Yltäkylläisessä Euroopassa voi olla helppoa sulkea silmät uuden tekniikan mahdollisuuksilta ja korostaa uhkakuvia, mutta Afrikassa uuden tekniikan odotetaan parantavan ruokaturvaa ja vähentävän muun muassa malarian aiheuttamia kuolemia.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa MT Digi maksutta käyttöösi kahdeksi viikoksi.
Tilaa MT Digi 2 viikkoa 0 €
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuore selvitys: Siirtämällä laajaperäisesti viljellyt turvemaat pois tuotannosta maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä iso osa tulisi kuitattua

Heikot hinnat muuttavat kylvösuunnitelmia

Maakunnat jyrähtivät Luken suunnitelmista: "Vaarantaa koko Suomen alkutuotannon tutkimustoiminnan"