Maatalous

Brasilialaista vai kotimaista nautaa? Amazonin metsäkatoalueilla tuotetulla lihalla moninkertaiset päästöt

Ruotsalaisprofessorin mukaan naudanlihan tuonnin kasvu voi lisätä metsäkatoa, vaikka itse liha ei tulisikaan Amazonin alueelta.
Jutta Mykrä
Vaikka vientiin tarkoitettu liha on harvoin peräisin Amazonilta, karjantuotanto on suurin syy alueen metsäkatoon. Suomessa naudanliha on usein maidontuotannon sivutuote, mikä osaltaan vähentää ilmastokuormaa.

Brasilialaisen lihan rooli eurooppalaisten ruokapöydissä puhuttaa.

Brasilia on maailman suurimpia naudanlihan viejämaita.

Vaikka maa on Suomen tärkein kauppakumppani Etelä-Amerikassa, naudanlihan tuonti on laskenut huippuvuosista. Viime vuonna lihaa tuotiin alle 2 000 tonnia.

Tuonti voi kuitenkin nousta, jos EU:n ja niin sanottujen Mercosur-maiden kauppasopimus hyväksytään.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa MT Digi maksutta käyttöösi kahdeksi viikoksi.
Tilaa MT Digi 2 viikkoa 0 €
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Herukkasadon keruu on loppusuoralla Joensuun Enossa – "kasvukausi on ollut yksi vaikeimmista"

24 hiehoa kuoli junan törmättyä niihin Ruotsissa – 1800-luvulta peräisin oleva laki takaa omistajalle korvauksen

Ollikkalan maaseutumessut syntyy "rakkaudesta lajiin" – Kannuksessa perjantaina alkavaan tapahtumaan tulee 140 näytteilleasettajaa