Maatalous

Kasvisruokabuumi tekee viljasta entistä tärkeämmän osan suomalaisten ruokavaliota

Keinolihat ja muut soluviljelmillä tuotetut elintarvikkeet eivät tulevaisuudessakaan uhkaa viljan asema, uskoo proteiinikysymyksiin perehtynyt tutkija.
Jarkko Sirkiä
Kaarinalaisen, nykyisin Fazerin omistaman Biofermen fermentoimalla valmistama Yosa-kauravälipala on ollut markkinoilla jo pitkään. Viime vuosina se on saanut kiihtyvään tahtiin uusia kilpailijoita, kun kasviperäinen ruoka on lisännyt suosiotaan.

Suomessa tuotetaan nykyisin alle 20 prosenttia täällä kulutetusta rehu- ja elintarvikevalkuaisesta. Heikko omavaraisuusaste on tiedostettu jo kauan, ja sen kohentaminen on mainittu useammankin hallituksen ohjelmassa.

Vielä 2000-luvun alkuvuosina valkuaisomavaraisuutta tarkasteltiin pääasiassa rehunäkökulmasta: miten rehuvalkuaisen saanti turvataan ja samalla vähennetään kotieläintalouden riippuvuutta tuontisoijasta.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa MT Digi maksutta käyttöösi kahdeksi viikoksi.
Tilaa MT Digi 2 viikkoa 0 €
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Keskuskauppakamarin Romakkaniemi vaatii Mercosur-sopimuksen ratifioimista – "Osutaan sinne, mihin Bolsonaroa ja hänen kannattajiaan sattuu kovimmin"

Kärnä vaatii tuontikieltoa brasilialaisille tuotteille ja latelee Bolsonarolle madonluvut: "Mies näyttää olevan niin kiero, että pipokin pitää ruuvata päähän"

Herukkasadon keruu on loppusuoralla Joensuun Enossa – "kasvukausi on ollut yksi vaikeimmista"