Maatalous

Viljan toksiinipitoisuudet ovat nousseet viime vuosikymmeninä – tutkija toivoo, että viljelijät kuivaisivat viljan hyvin ja viipymättä

Tänä kesänä punahomeriski on onneksi matala.
Lauri Lehtilä, Sanne Katainen, Kari Salonen
Kaura on viljoista herkin punahometoksiinien muodostukselle. Vasemman yläkulman jyvissä punahomekasvustoa. Alakulmassa pieniä jyviä, jotka kannattaa lajitella pois sadosta punahomeriskin vähentämiseksi.

Punahometoksiinien riski on kasvanut viime vuosina huomattavasti.

Erikoistutkija Veli Hietaniemi Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoo, että toksiinipitoisuudet olivat Suomessa aivan toista luokkaa esimerkiksi 1980- ja 1990-lukujen taitteessa, jolloin korkea toksiinipitoisuus oli tutkijan sanoin ”oikea löytö”.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa MT Digi maksutta käyttöösi kahdeksi viikoksi.
Tilaa MT Digi 2 viikkoa 0 €
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Herukkasadon keruu on loppusuoralla Joensuun Enossa – "kasvukausi on ollut yksi vaikeimmista"

24 hiehoa kuoli junan törmättyä niihin Ruotsissa – 1800-luvulta peräisin oleva laki takaa omistajalle korvauksen

Ollikkalan maaseutumessut syntyy "rakkaudesta lajiin" – Kannuksessa perjantaina alkavaan tapahtumaan tulee 140 näytteilleasettajaa