Maatalous

Tutkimus: Tilusjärjestelyt saattavat kannustaa nuoria jatkamaan tilaa

Sievissä vuokrattuna viljellyn pellon osuus kääntyi tilusjärjestelyjen myötä selvään laskuun. Vuokrapellot jäävät usein vaille perusparannusinvestointeja ja ovat vaarassa pudota tuottavuuskelkasta.
Pekka Fali
Peltotilusten kokoaminen yhteen säästää viljelijän aikaa ja vähentää maatalousliikennettä sekä viljelyskustannuksia.

Tilusjärjestelyt tuovat mukanaan taloudellista toimeliaisuutta ja positiivista virettä, Luonnonvarakeskus Luken tuoreessa selvityksessä todetaan. Ne saattavat muun muassa lisätä viljelijöiden jatkamishalukkuutta ja kannustaa nuoria hakeutumaan viljelijöiksi.

Luken ja Maanmittauslaitoksen yhteistyönä selvitettiin ensimmäistä kertaa tilusjärjestelyjen yhteiskunnallisia vaikutuksia.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaa MT Digi maksutta käyttöösi kahdeksi viikoksi.
Tilaa MT Digi 2 viikkoa 0 €
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lukijalta: Biokaasutus voisi vähentää lannankäsittelyn päästöä jopa 90 prosenttia.

Sarvamaa jätti komissiolle kirjallisen kysymyksen valkoposkihanhista: "Mitä viranomaiset voivat tehdä torjuakseen haittoja?"

Kaikkien aikojen kananlento? Tavalliset häkit korvattiin virikehäkeillä hyvinvoinnin parantamiseksi – Nyt tuotantoa ajetaan alas samasta syystä