Maatalous

Lannan ravinteet talteen pyrolyysillä ja energia biokaasutuksella – alueellisia koelaitoksia tarvitaan ratkomaan lannan keskittymistä

Kierrätyslannoitteiden markkinat eivät nykyisellään vedä. Toisaalta Luonnonvarakeskuksella on tutkimustietoa lannan käsittelystä. Laboratoriotuloksia olisi kuitenkin välttämätöntä testata kaupalliseen kokoluokkaan.
Kari Salonen
Luken biopajassa tutkitaan pyrolyysia ja biokaasutusta rinnan. ”Biomassojen osaaminen kuuluu kyllä meidän voimavaroihin. Luken teema on ’yhdessä enemmän’, ja tämä tutkijaverkosto toteuttaa sitä mainiosti”, erikoistutkija Kimmo Rasa tuumii pyrolyysiuunin edessä.

Kierrätyslannoitteita valmistetaan kuivaamalla lantaa tai biokaasulaitoksen kuivajaetta. Luonnonvarakeskus (Luke) etsii tarkoitukseen kehittyneempää teknologiaa, kuten pyrolyysiä eli kuivatislausta, ja eri teknologiavaihto­ehtojen yhdistelmiä.

MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää