Tilatuen tilalle tulee perustuki - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Tilatuen tilalle tulee perustuki

Ensi vuoden jälkeen tukioikeuksien arvo puolittuu ja viljeltäviin peltohehtaareihin nähden ylimääräiset tukioikeudet mitätöidään kokonaan.
Kari Salonen
Peltomaisema Halikosta. Puronvarsipellot osittain sulia. kevät

Tilatuen sijaan tiloille maksetaan ensi vuoden jälkeen perustukea.

Ministeriön mukaan tarkoituksena säilyttää perustuessa tilatuen nykyiset tukioikeudet. Muutoksen niiden arvot kuitenkin laskevat puoleen ensi vuoden määrästä.

Perusteiltaan perustuki on kutakuinkin nykyistä tilatukea vastaava tukimuoto.

Perustukeen siirryttäessä myös nykyiset tilatuen lisäosat säilyvät käytössä. Ne poistuvat käytöstä alkuperäisten aikataulujensa mukaisesti. Niiden arvo kuitenkin laskee tasatuen tapaan noin puoleen ensi vuoden jälkeen.

Tukioikeuksien arvon lasku kannattaa muistaa käytäessä niillä ensi vuonna kauppaa, muistuttaa neuvotteleva virkamies Juha Palonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Myös se on hyvä tiedostaa jo nyt, että ensi vuoden jälkeen kaikki ne tukioikeudet mitätöidään, joita vastaavia peltohehtaareja viljelijällä ei ole tuolloin hallinnassaan.

Nimen- ja tukityypin muutos on osa EU:n maatalouspolitiikan uudistusta.

Poliittinen päätös EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksesta saatiin kesäkuussa 2013. EU:n maatalouspolitiikan uudistukseen liittyvien säädösten valmistelu on edelleen käynnissä, joten kaikkia yksityiskohtia ei ole vielä tässä vaiheessa tiedossa.

Lue lisää

Komissio uhkaa perua sovun maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta – MTK:n Marttila jyrähtää: "Maanviljelijöitä ei saa käyttää pelinappuloina"

Cap-siirtymäkausi siltana uuteen ohjelmakauteen

"Suunta on oikea, mutta paljon on vielä auki" – ministeri Leppä toivoo pikaista sopua maatalouden EU-rahoituksesta Saksan puheenjohtajuuskaudella

EU:n maatalouspolitiikan siirtymäkaudesta kaksivuotinen, tosin komissio vielä nikottelee – Suomelle tärkeä Etelä-Suomen kansallinen tuki mukana