Maatalous

Toukotyöt, syyskyntö vai aamulypsy? Kerro, mikä on suosikkityösi maalla

Monet työt voidaan nykyisin korvata teknologialla, mutta kaikkea ei voi korvata: On töitä, jotka tekevät maataloudesta tekijälleen sen rakkaimman ammatin.
Terhi Torikka
Kevään odotetuin hetki? Kuvassa mallasohrapellon äestystä Punkaharjulla.

Joskus voi maatilalla asuessaan ihmetellä, miksi ihmeessä on valinnut itselleen haastavan ja fyysisesti kuormittavan ammatin.

On myös hetkiä, jolloin tietää valintansa syyt: Tämän vuoksi olen juuri täällä enkä konttorissa tai kaupan kassana. Toiselle se hetki on aamulla navetasta kantautuva malttamaton tervehdyskuoro. Joku voi kenties kaihtaa lypsyrobotin hankkimista, jäisihän silloin väliin rakas aamurutiini.

Toiselle se hetki koittaa keväällä, kun mieli alkaa auringon myötä kaihota toukotöihin. Traktorin ratissa rentoutuu ja samalla näkee työnsä jäljen. Multa tuoksuu, linnut lentävät äkeen perässä.

"Parasta on kun näkee töyhtöhyypän tai kuovin pesän ja onnistuu ajoissa varomaan sitä: Merkkaamaan, kiertämään ja pelastamaan pesän", mainitsee kotitilaltaan konttorirotaksi siirtynyt MT:n toimittaja. "Nehän viimeiseen saakka yrittävät harhauttaa ja salata sen, missä pesä oikeasti on."

Toisille hetki on silloin, kun rehua jaetaan. Ilta sujuu leppoisasti, kun kuuntelee tyytyväisenä heiniään rouskuttavia hevosia. Toisille mieleen on aidan tai klapien teko. Entäpä istutustyöt metsässä, raivaus tai harvennus?

Ehkäpä lampurille karitsointirumba on kiireisyydessäänkin sykähdyttävin aika vuodesta. Toiselle suosikkityö tilalla voi olla se, mitä saa tehdä lastensa tai kumppaninsa kanssa.

Mikä on sinun suosikkityösi ja miksi? Kerro se alla tai erillisellä kyselylomakkeella täällä – mieluiten perusteluiden kera.

Kerro samalla, minkä työn antaisit mielelläsi vaikkapa robotin vastuulle!

Lue lisää

Viuhuva hännäntöpö kertoo, että mamman maitobaari on auki – hellyttävä video lammastilan keväästä

Syntymän ihme kuittaa lampurin jokakeväisen karitsakooman

Näistä maatilan töistä viljelijät nauttivat eniten – "Kaunein hetki on, kun oras nousee maasta"

Viljelijän suosikkityöt ovat raskaita, mutta antoisia – "Syntymän ihme säväyttää aina"