Maatalous

Traktorikaupan kärkikolmikko hiipui

Fendt ja New Holland kasvattivat markkinaosuuttaan alkuvuonna. Tehdasremontti kutisti Valtran osuutta alkuvuonna liki kolme prosenttiyksikköä
Markku Vuorikari
Maatalouskoneita, traktoreita Virkkalan agrimarketin pihalla konekauppa

Traktorikaupan kolme suurinta merkkiä ovat menettäneet markkinaosuuttaan alkuvuonna. Valtran osuus on notkahtanut liki kolme prosenttiyksikköä, ja John Deere ja Massey-Ferguson on vajonneet reilun prosenttiyksikön.

Tiistaina iltapäivällä valmistunut maaliskuun traktoritilasto kertoo, että Valtran liki kuukauden tehdasremontti on ohi.

Remontti kutisti Valtrojen rekisteröintejä helmikuussa, mutta maaliskuussa palattiin entiseen ja Valtroja myytiin enemmän kuin muita yhteensä.

Agritek nousi toiseksi suurimmaksi

Kärkikolmikon takana New Holland on kirinyt prosenttiyksikön ja ensimmäisen vuosineljänneksen markkinaosuus on korkein viiteen vuoteen. Viime syksyn notkahdus näyttäisi olevan ohi.

Samalla Agritek on kirmaissut reilusti toiseksi suurimmaksi traktoritaloksi Valtran jälkeen, kun myös Agritekin kakkosmerkki CaseIH on tehnyt kauppansa edellisvuosien malliin.

Tilanne tasoittunee lähikuukausina, sillä John Deeren myynti painottuu muita enemmän kesään ja syksyyn.

Myös Fendt on tehnyt hyvin kauppansa alkuvuonna. Markkinaosuus on noussut peräti kaksi prosenttiyksikköä viime vuodesta ja Fendt kisaa tilaston viitospaikasta tiukasti CaseIH:n kanssa.

Helmikuussa Fendt nousi alkuvuoden listalla kakkoseksi, mutta maaliskuussa CaseIH porhalsi taas ohi.

Vuodenvaihteen tietämissä notkahdus

Maataloustraktoreita on rekisteröity alkuvuonna 183 vähemmän kuin vuosi sitten. Osin notkahdus johtuu Valtran tehdasseisokista.

Samoin rekisteröintejä siirrettiin tavallista vähemmän tälle vuodelle. Silti jonkinlainen notkahdus osui vuodenvaihteen tietämiin.

Lue lisää