Maatalous

Tukivalvojat urkkivat viljelijöiden tietoja luvatta

Tiedot viljavuustutkimuksista ovat viljelijöiden hankkimia ja maksamia. Viljavuuspalvelu selvittää nyt lisäsalauksen mahdollisuutta.
Savolaisen maatilan saama kirje kertoo, että viranomaiset ovat käyneet tarkastamassa tietoja Viljavuuspalvelun verkkosivuilla.

Elykeskukset käyvät ilmeisesti rutiininomaisesti Viljavuuspalvelun verkkosivuilla ja urkkivat tietoja viljelijöiden teettämistä viljavuustutkimuksista.

Asia paljastui, kun savolainen viljelijä sai valvontakirjeen: "Toimittamastanne viljavuustutkimuksesta emme löydä vastaavaa tutkimusta Viljavuuspalvelun Tuloslaarista."

Lakimies Marica Twerin MTK:sta on tyrmistynyt tukivalvonnan toimista. Viljavuustutkimukset ovat viljelijän omaisuutta eikä viranomaisilla ole oikeutta mennä katsomaan niitä.

Toimitusjohtaja Ano Halonen Viljavuuspalvelusta sai tiedon asiasta runsas viikko sitten ja lähetti saman tien selvityspyynnön Maaseutuvirastoon.

"Ilmeisesti tällaista on harrastettu", hän sanoo, mutta laajuudesta Halosella ei ole tietoa.

Halosen mukaan yhtiö selvittää pikaisesti mahdollisuudet lisäsalauksen käyttöönottoon.

Pohjois-Savon elykeskuksesta vahvistetaan, että viljavuustutkimuksen tulosteista löytyvillä tunnuksilla käydään näytteitä analysoivien yritysten verkkosivuilla.

Ulkopuolisilla ei ole lupa käyttää tietoja ilman viljelijän kirjallista suostumusta.

Lue lisää

Peltojen päästöarviot eivät pidä paikkaansa

Lukijat järkyttyivät, tukivalvonta alkaa olla Stasin touhua

Mistä tunnet turvemaan? Tieto peltojen maalajista perustuu yleensä aistinvaraiseen analyysiin – tarkka määrittely vaatii laboratorioanalyysin

Tukivalvojien toimet mahdollisesti lainvastaisia