Maatalous

Tulli: Kahdesta kananmunanäytteestä löytyi merkkejä fiproniilin hajoamistuotteesta

Maatalous 25.08.2017

Jäämän alkuperää ei voida varmuudella tietää.


Jaana Kankaanpää
Näytteitä on otettu muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Latviasta tuoduista majoneeseista sekä Virosta, Ruotsista, Ranskasta ja Englannista tuoduista leivonnaisista.

Tullilaboratorio on löytänyt tutkimuksissaan yhdestä leivontatuotteesta ja yhdestä majoneesista jälkiä fiproniilin hajoamistuotteesta, fiproniilisulfonista, Tulli kertoo tiedotteessaan.

Fiproniilisulfonia on löytynyt tuotteista alle 0,001 milligrammaa kiloa kohden. Määrä on Tullin mukaan huomattavasti torjunta-aineanalyysimenetelmän määritysrajaa pienempi.

Fiproniilisulfonia havaittiin elintarvikkeista, jotka koostuvat useista eri raaka-aineista, joten jäämän alkuperää ei voida varmuudella tietää. Lisäksi havainnot fiproniilin hajoamistuotteesta alittavat sallitut enimmäismäärät, joten tuotteet on arvioitu Tullin mukaan määräyksien mukaisiksi.

Tulli jatkaa tehostettuja valvontatoimia ja tullilaboratoriotutkimuksia kananmunaa sisältävien prosessoitujen tuontielintarvikkeiden osalta. Tullilaboratoriossa tutkitaan parhaillaan Ranskasta ja Tanskasta tuotuja leivonnaisia sekä Saksasta ja Italiasta tuotuja tuorepastoja.

Tulli on kohdentanut riskiarvion perusteella elokuun 2017 alusta alkaen valvontatoimia ja Tullilaboratorion tutkimuksia kananmunaa sisältäviin prosessoituihin tuontielintarvikkeisiin fiproniilin ja sen hajoamistuotteiden löytämiseksi.

Näytteitä on otettu muun muassa Ruotsista, Saksasta ja Latviasta tuoduista majoneeseista sekä Virosta, Ruotsista, Ranskasta ja Englannista tuoduista leivonnaisista. Tullilaboratorioon toimitetuista 26 näytteestä 18 näytteen osalta tutkimukset ovat valmistuneet, eikä niistä löydetty fiproniilia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit