Tuottajat varoittavat matkailijoita tuomasta sikaruttoa Suomeen – MTK vaatii viranomaisilta tiukempia torjuntatoimia - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Tuottajat varoittavat matkailijoita tuomasta sikaruttoa Suomeen – MTK vaatii viranomaisilta tiukempia torjuntatoimia

MTK vie tänään kello 16 Katajanokan terminaaliin Helsinkiin afrikkalaisesta sikarutosta kertovan banderollin, jotta matkustajat muistavat vastuunsa vaarallisen eläintaudin torjunnassa.
Jaana Kankaanpää
MTK:n edustajat puheenjohtajansa Juha Marttilan johdolla vievät tänään afrikkalaisesta sikarutosta varoittavan banderollin Helsingissä sijaitsevaan Katajanokan terminaaliin.

MTK:n ja sen sikajaoston mielestä Suomen viranomaiset eivät torju afrikkalaista sikaruttoa riittävän tiukasti.

Sianlihan ja villisianlihan sekä niitä sisältävien elintarvikkeiden tuonti ruttoalueilta on kielletty. Erityisen suuri riski on, että afrikkalainen sikarutto leviää Suomeen Virosta. Ruttovirus kykenee leviämään myös esimerkiksi kengänpohjien, autojen renkaiden ja metsästysvarusteiden mukana.

MTK:n mielestä tieto kiellosta ei suinkaan tavoita kaikkia Viroon meneviä ja sieltä tulevia matkustajia.

Siksi tuottajien edustajat MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilan johdolla pystyttävät tänään varoitusbanderollin Katajanokan terminaaliin Helsinkiin.

Banderolli muistuttaa suorin sanoin matkustajille millainen riski lihatuliainen on.

Paikalle on kutsuttu myös maatalous- ja ympäristöministeriö Kimmo Tiilikainen (kesk.). Häneltä vaaditaan muun muassa, että viranomaisten on välittömästi lisättävä tautitiedotusta satamissa.

"Viranomaiset suhtautuvat liian löyhästi afrikkalaisen sikaruton torjuntaan. Se ei tartu ihmisiin toisin kuin lintuinfluenssa, joten ruton torjuntaa ei ole otettu vakavasti", sanoo MTK:n sikajaoston puheenjohtaja Taru Antikainen.

Viranomaisten on tiukennettava linjaansa. Muuten riski vakavan ja erittäin tarttuvan taudin leviäminen Suomeen on entistä todennäköisempää, varoittavat Antikaisen lisäksi MTK:n eläinlääkäri Leena Suojala ja kotieläinasiamies Jukka Rantala.

"Afrikkalaisen sikaruton riski koskee meitä kaikkia veronmaksajia, ei vain sianlihantuottajia", Antikainen painottaa.

Suomeen levitessään afrikkalainen sikarutto voi pahimmillaan aiheuttaa sianlihantuotantoketjulle 100 miljoonan euron vahingot.

Vakuutusyhtiöt eivät korvaa ruton aiheuttamia tappioita, koska kyseessä on lakisääteisesti vastustettava tauti. Valtio korvaa, mutta vain osan tuottajille koituvista vahingoista. "Tällaiseen ei ole valtion budjetissa erikseen varattu rahaa. Summa on löydyttävä jostain, mutta mistä, " Antikainen kysyy.

Itärajan tuntumassa kulkevat villisiat voivat levittää afrikkalaisen sikaruton Suomeen, koska tautia on todettu Venäjällä.

MTK vaatiikin, että kaadetuista villisioista pidetään viranomaisrekisteriä, johon metsästäjät jatkuvasti ilmoittavat saalismäärät.

"Muuten meillä ei ole kunnollista käsitystä siitä, kuinka paljon Suomessa on villisikoja", Rantala muistuttaa. "Tietoa tarvitaan, jotta kantaa voidaan säädellä."

Tiilikaiselle esitetään, että jokaisesta kaadetusta villisiasta metsästäjälle maksetaan 100 euron palkkio.

Lisäksi metsästäjiä pitää edelleen kannustaa ottamaan kaatamastaan siasta ruttonäyte. Siitä maksetaan nykyään 40 euron palkkio.

MTK edellyttää myös, että viranomaiset laativat välittömästi villisikatarhoille bioturvallisuussuunnitelman, viranomaiseläinlääkäreiden on tarkastettava kaikki nykyiset tarhat ja niiden ympärille on rakennettava valtion varoin kaksinkertainen aita 1.7.2017 mennessä.

Antikainen muistuttaa, että EU:lta on mahdollista anoa rahaa afrikkalaisen sikaruton torjumiseen. Tätä kautta on mahdollista saada rahaa villisikatarhojen aitaamiseen.

Moni venäläismatkaaja viettää esimerkiksi uutta vuotta maaseutumatkailupaikoissa ja vuokramökeissä. Matkailijat voivat tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään tuoda mukanaan villisian- tai sianlihaa sisältäviä ruokia.

Rantala on huolissaan siitä, miten matkailuyrittäjille saataisiin riittävästi tietoa, jotta he osaisivat muistuttaa venäläisvieraitaan riskituomisista.

Tietoa ja torjuntaohjeita afrikkalaisesta sikarutosta

Eläinten terveys ry

Evira

Suomen riistakeskus

Lue myös

Metsästysmatkailijoita valvotaan tehostetusti satamassa – syynä ASF

Afrikkalainen sikarutto uhkaa kansantaloutta

Afrikkalainen sikarutto levisi Viron Saarenmaalle

Tallink vakuutteli jo vuosi sitten tiedostavansa ASF-riskin

Evira MT:n ruttojulisteesta: "Viranomainen ei olisi voinut tuottaa tällaista"

Lue lisää

Afrikkalainen sikarutto leviää Saksassa – viisi uutta löydöstä varmistettu ja lisää tutkitaan

Keskustan kansanedustaja vaatii sianlihantuonnin lopettamista afrikkalaisen sikaruton vaivaamista maista

Saksalainen tuottajajärjestö: Puolan rajalle ei enää myönnetä vakuutuksia afrikkalaisen sikaruton varalle

Ruokavirasto valmiina ottamaan ohjat ASF-tiedotuksesta – myös MTK:lla valmis toimintamalli: "Siihen, mihin voi varautua, on varauduttu"