Maatalous

Tutkija Aamulehdessä: Suomi juo stressatun lehmän maitoa – "liikkuminen on valtavan tärkeää"

Maatalous 07.02.2017

Lasten immuunijärjestelmän kannalta paras maito on äidinmaito. Luomumaidolla ei ole tieteellisesti todistettuja terveysvaikutuksia.


Markku Vuorikari
Luomulehmät ulkoilevat vuoden ympäri.

Ihmisten ravitsemustieteen tutkimusprofessori Raija Tahvonen Luonnonvarakeskus Lukesta kertoo Aamulehdessä, että tehotuotannossa olevat lehmät ovat tietyn ajan elämästään metabolisessa kriisissä.

"Se tarkoittaa, että ne tuottavat enemmän maidossa olevaa energiaa kuin mitä ne pystyvät itse syömään. Tästä seuraa stressi. Se puolestaan vaikuttaa maidon hormonien ja kasvutekijöiden määriin", Tahvonen huomauttaa.

"Kun lehmä pääsee vapaammin liikkumaan, niin kuvittelisin, että silloin myös sen stressi helpottaa jonkin verran. Ihmisille liikkuminen on valtavan tärkeää. Miksi se ei olisi lehmälle, sillä ihmisillä ja lehmillä on aika suuri osa geeneistä yhteisiä", Tahvonen kertoo.

"Liikunnan salliminen ei poista sitä tosiasiaa, että lehmä joutuu hajottamaan kudoksiaan tuottaessaan suuria määriä maitoa."

Viime viikkoina on keskusteltu paljon luomumaidon laadukkuudesta, koska Suomi aikoo tukea luomumaito kouluissa entistä enemmän. Luomulehmät eivät elä parsinavetoissa ja niillä on vapaus laiduntaa osan vuodesta.

Tahvoniemi kertoo Aamulehdessä, että luomumaidon terveysvaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

"Luomumaidossa ei ole tutkimusten mukaan merkitsevästi enempää välttämättömiä ravintoaineita kuin mitä on tavanomaisessa tuotetussa maidossa. Tosin ei ole tehty sellaista tutkimusta, jossa ihmiset olisi jaettu luomumaitoa ja tavanomaista maitoa käyttäviin ja tutkittu, syntyykö eroa."

Sen sijaan maidon käsittelyllä on Tahvosen mukaan merkitystä maidon terveysvaikutuksille. Raakamaito voi ehkäistä allergiaa ja astmaa sekä alle kaksivuotiaiden lapsien hengitystie-infektioita.

"Tehokkainta immuunijärjestelmän kehitykselle on kuitenkin äidinmaito."

Aamulehti: Suomi juo stressatun lehmän maitoa – ”Immuunijärjestelmälle tehokkainta on äidinmaito”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT