Maatalous

Tutkimus: maidontuotannon vähennys lääke kriisiin

EU:n alueiden komitea vaatii komissiolta pikaisia toimia maitotilojen pelastamiseksi
Markku Vuorikari
Tutkimus väittää, että maidontuotannon vähentäminen olisi tehokas lääke alan talousahdinkoon.

EU:n alueiden komitea vaatii komissiolta pikaisia päätöksiä maidontuotannon vähentämisestä väliaikaisesti, jotta markkinatilannetta voidaan tervehdyttää ja maitotilat pelastaa.

Jäsenmaiden paikallistoimijoista koostuva komitea julkaisi maanantaina tutkimuksen, joka osoittaa, että maitomäärien sääntely vaikuttaisi myönteisesti ja nopeasti kaikkien tuottajien tuloihin.

Alueiden komitea varoitti maitoalan kriisistä jo runsas vuosi sitten. Komitea kehotti Luxemburgissa tällä viikolla kokoontuvia EU:n maatalousministereitä päättämään kiireellisesti toimista, joilla maidon markkinatilannetta voidaan tervehdyttää.

Komitean tilaamassa selvityksessä arvioidaan, ovatko EU:n maitoneuvoston ehdottamat markkinoiden tasapainotusesitykset toteutettavissa ja mitä vaikutuksia niillä on.

Vapaaehtoiset tuotantorajoitukset parantaisivat nopeasti alan kannattavuutta ja tulisivat edullisemmaksi kuin ongelman hoitaminen kriisitukien avulla, toteaa Nat-valiokunnan jäsen Ossi Martikainen (Alde).

Kiintiöiden poistamisen jälkeen EU:n kasvaneelle tuotannolle ei ole Venäjän markkinoiden sulkeuduttua löytynyt riittävästi uusia globaaleja markkinoita.

Suomelle tilanne on kestämätön maitotilojen tulojen ja koko kotimaisen jalostustoiminnan kannalta, Martikainen toteaa.

Martikaisen mukaan tuotannon rajoituksen EU:n sisällä vaikuttaisivat myönteisesti ja nopeasti maidon tuottajahintoihin.

Johtopäätös kyseenalaistaa teorian, jonka mukaan tuotantomäärien alentaminen pelkästään Euroopan tasolla ei voisi vaikuttaa Euroopan hintoihin, koska markkinat ovat maailmanlaajuiset.

Perusmallissa tuotantoa alennetaan 6 prosenttia. Se kasvattaisi 6 miljardilla eurolla maitotilojen kannattavuutta ja maidon hinta nousisi 14,6 prosenttia.

Vapaaehtoisen vähentämisohjelman kustannukset olisivat osapuilleen samansuuruiset kuin EU:n talousarviosta maatalouden kriisirahoitukseen ohjatut varat, joilla on ollut vain vähän vaikutusta tuottajien tuloihin.

Alueiden komitea on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous, jonka jäsenet edustavat unionin kaikkia 28 jäsenvaltiota.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jo joka kolmas maitotilalla käytetty viljakilo tulee tilan ulkopuolelta

Holstein-lehmät ohittivat ayrshiret suosiossa tuotosseurantatiloilla

Koivikkolan tilalla on tuotettu puoli vuosisataa parhaimman laatuluokan maitoa: "Homma tehdään kunnolla tai sitä ei tehdä ollenkaan"