Maatalous

Urean hinta sukelsi alimmilleen yli 10 vuoteen

Tutkijan mukaan hinnat tuskin enää laskevat, mutta nousustakaan ei ole tietoa. Lannoitteiden hintojen lasku sai viljelijät liikkeelle.
Jukka Pasonen
Ureatonnin hinta on sukeltanut sekä Suomessa että maailmanmarkkinoilla.

Maailman tärkeimmän typpilannoitteen, urean, maailmanmarkkinahinta putosi viime viikolla alimmilleen yli 11 vuoteen. Ureatonnista maksettiin enää 182 euroa, kun vielä vuosi sitten hinta oli lähes sata euroa enemmän.

Myös fosforin ja kalin hinnat ovat laskeneet, vaikka eivät yhtä paljon kuin typen.

Tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori PTT:ltä näkee lannoitehintojen laskuun johtuvan ainakin osin siitä, että alan teollisuus on alkanut odottaa nousua eikä ole sopeuttanut tuotantoaan enää hetkeen kysyntää vastaavaksi. Ylituotanto polkee hintoja.

Arovuori epäilee, että lannoitteiden hinnat eivät enää laske, eivät ainakaan merkittävästi. Urea on niin halpaa, että osa tehtaista joudutaan sulkemaan, jos hinnat vielä laskevat.

Hintojen lasku on saanut viljelijät liikkeelle. Tuusulalainen Raimo Antila tilasi ensi kesän lannoitteet viime viikolla. "Vaikea sanoa, oliko nyt paras hetki tilata, mutta tonnin sai sata euroa halvemmalla kuin vuosi sitten."

Hintojen halpeneminen kurittaa lannoiteyhtiöitä. Yara kertoi torstaina, että sen tulos heikkeni keväällä lannoitteiden halpenemisen takia, vaikka energian halpeneminen ja dollarin vahvistuminen kompensoivat menetyksiä.

Hinnat ovat laskeneet edelleen kevään jälkeen. Lannoitekauppa käy kuumana Keski-Euroopassa ja vilkasta on myös Suomessa.

Lue lisää