Maatalous

Uusi asetus mahdollistaa aikaisemmin kielletyn luomumaidon tarjoamisen kouluissa ja päiväkodeissa

Maatalous 01.09.2016

Rasvattomaan luomumaitoon lisätään nyt D-vitamiinia. Se on ollut ehtona maidon tarjoamiseen kouluissa ja päiväkodeissa.


Pape-Mustonen Terhi
Uuden asetuksen avulla halutaan avata luomumaidolle uusia markkinoita.

Maa- ja metsätalousministeriö on antanut asetuksen siitä, että rasvaton homogenoitu luomumaito täydennetään jatkossa D-vitamiinilla. Uusi velvoite koskee ainoastaan rasvatonta maitoa, joka on ravitsemuksen kannalta suositeltavin maitovalinta.

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjoillaan ainoastaan maitoa, johon on suositusten mukaisesti lisätty D-vitamiinia. Uudistuksen uskotaan laajentavan luomumaidon markkinoita myös joukkoruokailuun.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittaa, että nestemäiset maitotuotteet ja levitettävät ravintorasvat täydennetään D-vitamiinilla. Luomuelintarvikkeiden täydentäminen vitamiineilla on kuitenkin kielletty, ellei sitä säädetä pakolliseksi.

Uuden asetuksen avulla halutaan avata luomumaidolle uusia markkinoita, mutta halutaan kuitenkin säilyttää mahdollisuus tuottaa myös homogenoimatonta maitoa ilman D-vitamiinilisäystä. Ministeriön arvion mukaan moni kuluttaja pitää nimenomaan homogenoimattomuutta tärkeänä luomumaidon ominaisuutena.

Yli yksivuotiaiden lasten D-vitamiininsaanti on väestötasolla edelleen niukkaa, vaikka sen saantisuosituksia on nostettu. Maitovalmisteet ovat heille tärkein yksittäinen D-vitamiininlähde.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT