Maatalous

Uusi eläinsuojelulaki kieltämässä parsinavetat

Uutta eläinsuojelulakia valmisteleva työryhmä on ilmeisesti päätymässä parsinavetoiden kieltämiseen Suomessa. Kielto koskisi uusia navetoita ja siirtymäkauden jälkeen vanhojakin navetoita.
Jaana Kankaanpää

Uuden eläinsuojelulain valmistelusta kertoi tiistai-iltana apulaisosastopäällikkö Riitta Heinonen maa- ja metsätalousministeriöstä. Hän johtaa lain valmistelua.

Uuden lakiesityksen on määrä valmistua vuoden 2014 loppuun mennessä. Eduskunnan käsittelyyn se ehtisi vuoden 2015 alussa.

Mikäli parsinavettojen kielto toteutuu Suomessa, se koskee aluksi uusien navetoiden rakentamista. Vanhoille navetoille Heinonen ennakoi pitkää siirtymäaikaa. Hänen mukaansa pohdinnassa otetaan huomioon se, että kiellolla olisi iso taloudellinen merkitys tiloille, joilla on parsinavetta.

Lypsylehmiä Suomessa on yhteensä noin 280 000. Niistä noin 100 000 hoidetaan tällä hetkellä parsinavetoissa.

Lain valmistelijat ovat puuttumassa parsinavetoihin, koska parteen kytkeminen rajoittaa eläimen liikkumista.

Valmistelijat eivät toistaiseksi ole tehneet kattavaa vertailua muiden EU-maiden eläinsuojelulakeihin.

Ministeriön aiempien selvitysten mukaan Ruotsissa uusien parsinavetoiden rakentaminen kiellettiin 2007. Nyt Ruotsissakin on menossa eläinsuojelulain uudistus. Itävallassa parsinavettaan on tarvittu erillislupa vuodesta 2007.

Norjassa parsinavetat on kielletty. Vanhoille navetoille on annettu siirtymäaikaa 30 vuotta.

Eläinsuojelulakia valmisteleva työryhmä on saanut kansalaisilta satoja ehdotuksia siitä, mitä kaikkea laissa tulisi huomioida. Heinosen mukaan ehdotuksia otetaan edelleen vastaan. Eläinsuojelulaki koskee sekä tuotanto- että seura- ja harraste-eläimiä.

Lakiuudistuksen ohjaustyöryhmässä on mukana hallinnon lisäksi tuottajien ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Ohjaustyöryhmää johtaa maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio .

Ministeriöllä on eläinsuojelulain uudistuksen valmistelusta nettisivut www.mmm.fi.

JUSSI MARTIKAINEN

JOUKO KYYTSÖNEN

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Juuri nyt villieläinten poikaset ottavat haparoivia ensiaskeleitaan ihmisten ilmoilla – laki velvoittaa auttamaan avun tarpeessa olevaa eläintä

Jalasjärveläisellä maitotilalla soi puhelin aamuyöllä: "Teidän lehmiänne on tainnut karata valtatielle asti"