Maatalous

Uusi lammasrotu saapui Suomeen

Suffolkista odotetaan mahdollisesti texelin haastajaa.
Markku Vuorikari
Suffolk lammas Juha ja Hannele Moisanderin

Orimattilalainen Anttilan tila toi joulukuussa Tanskasta 15 suffolk-uuhta ja kolme pässiä.

Tarkoituksena on aloittaa jalostustyö ja etsiä lisää hyvää eläinainesta maailmalta. Anttilan tilan Juha ja Hannele Moisander uskovat, että lihakkaana tunnetulle rodulle on kysyntää esimerkiksi risteytyksissä.

Moisanderien mukaan suffolkia voi pitää jossain määrin texelin haastajana. ”Se kasvaa teuraskypsäksi muutaman viikon nopeammin, mutta on myös herkempi rasvoittumaan. Täydellistä lehmä- tai lammasrotua ei olekaan, kaikissa on puutteensa ja etunsa.”

Entuudestaan tilalla oli suomenlampaita. Ensimmäisiä suffolk-karitsoja odotetaan viimeistään toukokuussa, sillä ainakin osan uuhista pitäisi olla tiinehtynyt jo Tanskassa.

Suffolkia ei ole Suomessa ennen ainakaan laajemmin kasvatettu, joten aika ja kokemus näyttävät, miten sen kanssa on parasta toimia, isäntä tuumaa.

Kiinnostusta uuteen rotuun tuntuu olevan lampureilla laajemminkin.

”Varmaan muutkin ovat pohtineet suffolkien tuontia, rotu on puuttunut Suomesta.”

Suffolkilla on pitkät perinteet vahvoissa lammastalousmaissa. Rotu on kehitetty Iso-Britanniassa ja on kotimaansa lisäksi tärkeässä roolissa myös muun muassa Uuden-Seelannin ja Yhdysvaltojen lammastaloudessa.

Lue lisää

"Miksi alkutuottaja hymähtää lukiessaan elintarvikebuumista? Kaurasta saa nytkin parhaan hinnan polttamalla sen hakkeen sijaan", twiittaa tuottaja

Ruokavirasto rajoittaa siipikarjan siirtoja Janakkalassa lintuinfluenssan takia – mahdollisista lintujen joukkokuolemista ilmoitettava heti eläinlääkärille

Karjatilallinen: "Olen itsekin kipuillut eläintuotannon eettisten ongelmien kanssa – jonkin on pakko muuttua"

Metsä Group myy osuutensa Espoon Tapiolassa sijaitsevasta pääkonttorikiinteistöstään