Maatalous

Uusi ympäristökorvaus tiukentaa lannoitusrajoja

Maa- ja metsätalousministeriön eilen esittelemä uusi ympäristökorvausjärjestelmä ei MTK:n mukaan ole riittävän palkitseva sellaiselle tilalle, joka pyrkii tehokkuuteen ja suuriin satoihin. Fosforille ja typelle kaavaillut rajoitukset estävät isojen satojen tuottamisen, joten tiloille on edullisempaa jättäytyä järjestelmän ulkopuolelle.
Pekka Fali
Timo Seppä levittää lietelantaa Kurkelan tilan sänkipelloille Laitasaaren kylässä(Soso). 14.5.2012 Muhos. Kuva Pekka Fali.

Ympäristökorvauksen ehtoihin on tulossa tuntuvia muutoksia, selviää tuoreesta maaseutuohjelmaluonnoksesta. Kiristyksiä on tulossa muun muassa fosforin ja typen käyttöön.

Jatkossa koko lannan sisältämä fosfori lasketaan liukoiseksi. Typen osalta tilanne on vielä auki, sillä kansallisen nitraattiasetuksen uusiminen on kesken.

MTK:n ympäristöjohtaja Liisa Pietola pelkää, että peltojen kunnosta huolehtineet ja isoja satoja tavoittelevat viljelijät jättäytyvät kokonaan uuden ympäristökorvauksen ulkopuolelle.

”Tukiehtojen valmistelussa ei ole otettu riittävästi huomioon niitä vaatimuksia, joita isot sadot ja pellon kunnosta huolehtiminen edellyttävät.”

Maa- ja metsätalousministeriö esitteli tulevan Maaseudun kehittämisohjelman luonnoksen eilen torstaina. Ympäristökorvaus on osa kehittämisohjelmaa. Luonnoksesta voi antaa lausuntoja 25.6. asti.

Osastopäällikkö Heimo Hanhilahti maa- ja metsätalousministeriöstä arvelee, että koko ohjelman rahoitus pysyy kutakuinkin ennallaan, mutta muutoksia on tulossa rahojen jakamiseen eri tukimuodoille.

”Luomuala on kasvanut, samoin eläinten hyvinvoinnin tukeen kuuluvien tilojen määrä. Näin ollen näiden kahden vaatima rahamäärä on myös aiempaa suurempi. Tällöin on tingittävä muista kohteista.”

VEIKKO NIITTYMAA

Lue lisää