Maatalous

Valio leikkaa tuntuvasti luomulisää

Maatalous 23.03.2016

Valio leikkaa luomumaidon tuottajien sopimuslisää. Tiloilla tämä voi tarkoittaa tuhansien eurojen tulonmenetyksiä. Päätöstä sanelee tavoite pysyä mukana yleisessä hintakehityksessä.


Markku Vuorikari
Maidontuottajien luomulisän leikkauksia perustellaan maitotuotteiden hinnan yleisellä laskulla.

Valio aikoo vähentää luomumaidon sopimuslisää huhtikuusta alkaen.

Luomumaidon tuottajille se voi tietää tulojen kaventumisia tuhansilla euroilla. Luomulisä pienenee 17 sentistä 14,5 senttiin litralta.

Asiasta uutisoi ensin Yle.

"Kaiken kaikkiaan elintarvikkeiden hinnat ovat laskeneet. Viime vuonna maitotuotteiden hinnat laskivat 4,6 prosenttia. Tässä kehityksessä luomutuotteet ovat jääneet vähän jälkeen, ja se on vaikuttanut luomun kysytään. Tällä toimella pyritään siis vaikuttamaan luomutuotteiden positiiviseen kehitykseen", perustelee Osuuskunta Itämaidon toimitusjohtaja Ilpo Lukkarinen Ylen uutisessa.

"Tämä tulee muiden maitotilojen ongelmien päälle, eikä tietenkään helpota tilannetta. Kuitenkin tulevaisuudessa luomumaidolla on kasvunäkymiä. Vuoteen 2020 mennessä maitoa tarvitaan selvästi lisää", arvioi Pro Luomu ry:n toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila.

Valiolta todetaan, että leikkauksiin vaikuttavat elintarvikkeiden yleinen hintakehitys sekä taloustilanne. Varsinaiset päätökset tuottajahinnoista tehdään osuuskuntien hallituksissa.

"Valion tavoite on kehittää luomuliiketoimintaa, uskomme siihen hyvinkin vahvasti", kertoo alkutuotanto- ja maidonhankintajohtaja Juha Nousiainen. "Menekki on kehittynyt positiivisesti, joskaan ei niin positiivisesti Suomessa."

Hänen mukaansa luomutuotteiden ja tavanomaisten tuotteiden hintaero halutaan pitää maltillisena.

Arlalle siirtynyt luomumaidon tuottaja on tyytymätön Valion tuotekehittelyyn.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT