Maatalous

Valio: Tuontimaidon alkuperä vaaditaan merkittäväksi mutta tuontijuustojen ei – ministeriön asetus jäämässä puolitiehen

Työn alla oleva alkuperäasetus ei edunvalvontajohtaja Riitta Brandtin mukaan nykymuodossaan kohtele elintarvikevalmistajia yhdenvertaisesti.
Jaana Kankaanpää
Valion edunvalvontajohtajan mielestä juuston alkuperämaamerkintä kuuluu myös tuontijuustoihin ja niistä valmistettuihin ruokiin.

Valion edunvalvontajohtaja Riitta Brandt pelkää, että maa- ja metsätalousministeriön suunnittelema alkuperäasetus on jäämässä puolitiehen.

"Suomessa suunnitellaan asetusta, joka velvoittaisi Suomessa elintarvikkeita valmistavia yrityksiä merkitsemään pakkaukseen pääraaka-aineen alkuperämaan. Valio kannattaa raaka-aineiden alkuperän merkitsemistä laajasti ja kattavasti, sillä elintarvikkeet liikkuvat rajojen yli, ja kuluttajilla tulee olla oikeus tietää mistä raaka-aineet ovat peräisin", Brandt kirjoittaa blogissaan.

"Nyt työn alla olevassa maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa täytyisi kuitenkin huomioida se, että alkuperämerkintöjen pakollisuuden tulisi koskea myös tuontielintarvikkeita, eli sen tulisi olla EU-tasoinen asetus."

Brandt huomauttaa, että asetus mahdollistaisi esimerkiksi tanskalaisesta, virolaisesta ja saksalaisesta maidosta valmistetun tuontijuuston myynnin ilman alkuperämerkintää.

"Merkintä vaadittaisiin ainoastaan silloin, jos maito tuotaisiin Suomeen ja siitä valmistettaisiin juusto Suomessa. Kun tuodaan valmis juusto, alkuperämerkintää ei tarvittaisi", Brandt kirjoittaa.

"Tuontimaidon käyttö Suomessa valmistetussa tuotteessa pitäisi ilmoittaa vain maitotuotteiden pakkauksissa – ei vaikkapa valmisruoan pakkauksessa. Lihan alkuperä sen sijaan pitäisi ilmoittaa myös valmisruoissa. Esimerkiksi liha-makaronilaatikossa käytetyn lihan alkuperä tulee ilmoittaa, mutta maidon, kerman ja juuston alkuperästä ei tarvitse tehdä selkoa."

Brandtin mukaa juuston tuonti Suomeen on kasvanut ja nyt noin puolet Suomeen tuotavasta juustosta on muista Euroopan maista.

Valio: Raaka-aineen alkuperämerkinnät koko EU:n alueelle

Lue lisää

Rapurieskat vohveliraudalla

Satapäisen karjan isäntä sanoo suorat sanat turvepelloista: "Päättäjien tulisi laittaa asia kuntoon, kun lapset riitelevät"

Juusto-porkkanaleivokset

Sinihomejuusto-naurispaistikkaat