Maatalous

Valion johtaja lihapullakohusta: Ulkomaisen lihan käyttö on maidontuottajan etu

Valio joutui myrskyn silmään, kun julkisuuteen tuli tieto myyvän ammattikeittiöille saksalaisesta lihasta valmistettuja lihapullia.
Valion päätuote on maito ja sen päätyminen mahdollisimman moneen ammattikeittiöön pyritään varmistamaan.

Niin Valion hallinnossa toimiville kuin tavallisillekin valiolaisille maidontuottajille tuli yllätyksenä, kun MT kertoi yhtiön Food Servicen myyvän suurkeittiöasiakkaille ulkomaisesta lihasta valmistettuja lihapullia.

Äkkiseltään ulkomaisen lihan ja kasvisten käyttö ei kuulosta mitenkään ajavan suomalaisen maidontuottajan etua. Kaupallinen johtaja Sami Nupponen Valiolta on toista mieltä.

Suurkeittiöasiakkaat haluavat pääsääntöisesti ostaa käyttämänsä tuotteet samasta paikasta. Tarjoamalla lihaa, kalaa, leipomotuotteita ja kasviksia Valio varmistaa, että sen päätuote eli valiolaisten maidontuottajien tuottama maito ja siitä tehdyt jalosteet päätyvät ammattikeittiöihin, Nupponen selittää.

Valion Food Service -myynnin kotimaisuusaste on 97 prosenttia, Nupponen kertoo. "Teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että loputkin kolme prosenttia olisi suomalaista."

Valio tuo ulkomailta muutamia Food Service -tuotteita mutta pääsääntöisesti yhtiö ostaa niitä kotimaisilta jalostajilta. Nupposen mukaan tavoitteena on löytää valmistaja, joka käyttää mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita.

Osa Food Servicen tarjonnasta on aina ulkomaista kuten maissi ja tietyt kalalajit, joita Suomesta ei saa.

Valion valikoimissa oli aivan viime päiviin asti muun muassa porsaanfileeleike, jonka kotimaisuusaste oli vain 20 prosenttia.

Tuottajahinta on Suomessa EU:n alhaisimpia, joten voisiko ajatella, että porsaanfileeleike olisi täysin kotimaista?

"Totta kai voi ajatella ja se on tavoite."

Näin myös tapahtui: 25.8. alkaen kyseinen leike valmistetaan kotimaisesta sianlihasta, Nupponen kertoi eilen 24.8. illansuussa.

Monelle julkiselle keittiölle hinta on tärkeä, joskus jopa ainoa hankintaperuste. Monissa tuotteissa ulkomainen lopputuote on kotimaista edullisempi, Nupponen selittää.

Hän toivoo, että hinnan sijaan hankintaperusteeksi nousisi vaatimus tuottaa raaka-aineet samojen määräysten mukaan kuin Suomessa. Yksityiset keittiöt ostavat tarjoilunsa asiakkaiden vaatimusten perusteella. Siksi Nupponen kannustaa kysymään mistä ruuan raaka-aineet ovat peräisin.

Haastattelun jälkeen Nupponen kertoi, että Valio oli siirtynyt kotimaiseen porsaanleikkeeseen.

Miten Valio itse valvoo sitä, millaisissa oloissa kasvatetaan eläimet, joiden lihaa Food Servicen myymissä tuotteissa on?

"Suomalaisen raaka-aineen osalta luotamme raaka-aineen tuotantotapaan huomioiden suomalaisen maatalouden korkean laadun. Toki valvomme toimittajien alkuperäseurantaa, jotta alkuperä on varmasti tiedossa. Kaikkien toimittajien osalta tehdään auditointeja, joilla pyritään selvittämään toiminnan riittävä laatu kaikilla osa-alueilla. Joissain tapauksissa mennään raaka-aineen lähteille", Nupponen kertoo.

Valion maito on peräisin lehmistä, joita ei ole ruokittu muuntogeenisiä (gmo) ainesosia sisältävällä gmo-rehuilla. Yhtiö takaa purkittamansa maidon ja valmistamiensa maitotuotteiden olevan gmo-vapaata.

"Muiden osalta emme pysty sataprosenttista gmo-vapautta todentamaan", Nupponen sanoo.

Valio ei kerro mitkä yritykset Food Servicen myymiä tuotteita valmistaa.

Lihapuolella mukana on sekä suuria että keskisuuria yrityksiä. Leipomotuotteissa yhtiö tekee paljon yhteistyötä alueellisten ja paikallisten leipomoiden kanssa. Esimerkkinä Nupponen mainitsee karjanlanpiirakat.

Food Servicen liikevaihto on 155 miljoonaa euroa ja se työllistää suoraan 20 henkilöä. Valio-konsernin liikevaihto oli viime vuonna 1 718 miljoonaa euroa.

Uutista tarkennettu porsaanfileeleikkeen osalta 25.8.2016 klo 8:47

Lue lisää:

Valion lihapullat saksalaisesta naudanlihasta – mainostaa tuotetiedoissa 90-prosenttisella kotimaisuusasteella

Tiilikainen Raision ja Valion tuontituotteista: "Kuluttajien luottamusta ei saa horjuttaa"

Lue lisää

Satapäisen karjan isäntä sanoo suorat sanat turvepelloista: "Päättäjien tulisi laittaa asia kuntoon, kun lapset riitelevät"

Valio, Atria ja Luonnonvarakeskus kehittävät yhteistyössä mallia maidon- ja naudanlihantuotannon hiilijalanjäljen laskentaan

"Haluan tehdä tästä suomalaisen elintarvikealan Stora Enson" – Sijoittaja Pekka Viljakaisen Finnforel on tehnyt läpimurron, joka voi mullistaa maailman kalankasvatuksen

Pekka Viljakainen loi maailmalle verkkopankin, ja nyt hän varoittaa suomalaisia Venäjä-hysteriasta: "En näe Venäjällä mitään riskiä, mitä ei ole kansainvälisillä markkinoilla yleensä"