Maatalous

Valion Seinäjoen tehdas täytti 50 vuotta

Maatalous 20.08.2015

Valio kertoo investoineensa viimeisen 10 vuoden aikana Seinäjoelle reilut 100 miljoonaa euroa.


Markku Vuorikari

Valion Seinäjoen tehdas juhli 50 vuoden toimintaansa eilen keskiviikkona vihkimällä käyttöön tehtaan tuoreimman investoinnin, uuden pesukeskuksen. Tehdas on vihitty käyttöön kesällä vuonna 1965.

Valion mukaan Seinäjoen tehdas on tuotteistoltaan yhtiön monipuolisimpia tuotantolaitoksia ja suurin maidonjalostusmäärältään.

Seinäjoen tehdas vastaanotti lähes 490 miljoonaa litraa maitoa vuonna 2014 noin 1 150 eteläpohjalaiselta maitotilayrittäjältä.

Tehtaalla valmistetaan muun muassa kaikki Valio voit, rahkat ja raejuustot. Se on myös Valion maitojauheiden ensisijainen valmistuspaikka. Lisäksi Seinäjoella tutkitaan jokaisen Valion lehmän maidon koostumus ja laatu.

"On varmistettava iskukyky"

"Seinäjoki jalostaa maailman parasta maitoa sekä suomalaisten kuluttajien rakastamiksi tuotteiksi että kansainvälisesti kysytyksi laatuvoiksi ja maitojauheeksi. Hyvällä todennäköisyydellä Pariisissa nautittu croissant on valmistettu Valion voilla", muistutti Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme juhlapuheessaan.

Tehtaanjohtaja Timo Panula kiitti omistajien kykyä katsoa tulevaisuuteen investointipäätöksiä tehdessään.

"Vaikka tällä hetkellä Venäjän markkinoita korvataan pääasiassa teollisuusvoin myynnillä, niin jossain vaiheessa koittaa myös kasvun aika. Seinäjoen henkilöstön rautainen ammattitaito takaa valiolaisen laadun tason kaikkina aikoina. On varmistettava iskukyky, kun sitä tarvitaan. Esimerkkinä tästä on uusi vesiputki, jolla varmistetaan tehtaan vedensaanti ja kasvu tulevaisuudessa", Panula sanoi.

Valio kertoo investoineensa viimeisen 10 vuoden aikana Seinäjoelle reilut 100 miljoonaa euroa. Esimerkkejä investoinneista ovat uudistetut voitehdas ja rahkan valmistuslinja sekä Euroopan suurin lämpöpumppujärjestelmä.

Valio ja Valion omistajayrittäjien tilat työllistävät Etelä-Pohjanmaalla yli 4 000 henkilöä. Valioryhmän toiminta tuloutti maakuntaan noin 180 miljoonaa euroa vuonna 2014.

Raejuusto Suomessa myös 50 vuotta 

Seinäjoen tehdas on myös Valion raejuuston nykyinen kotipaikka. Niin sanotun cottage cheesen valmistus aloitettiin Suomessa vuonna 1965 Valion silloisen pääjohtajan Pellervo Saarisen aloitteesta. Saarinen kutsui professorin Yhdysvalloista michiganilaisesta yliopistosta opastamaan tuotteen valmistusta. Tuotteen suomalaiseksi nimeksi vakiintui raejuusto.

Raejuuston valmistus aloitettiin Valion Turun meijerissä. Valion raejuustotuotanto keskitettiin vuonna 2003 Seinäjoen tehtaalle.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

Tomaatti-pekonikeitto

Resepti
Keitto, Liha, Kasvikset

Paahdettu juuressalaatti

Resepti
Salaatti, Kasvikset