Maatalous

Vegaani maitotilalla: Lehmien rehut kuulostivat ihan syötäviltä

Aleksi Kalliojaa harmittaa, että vegaani joutuu usein syyllistetyksi ruokavalinnoistaan.
Lari Lievonen
Aleksi Kallioja sai toimia kokkina Harrin keittiössä. Miehet söivät samaa ruokaa sillä erotuksella, että Harri säilytti eläinperäisen ruokajuomansa.

Helsinkiläinen Aleksi Kallioja sai kuulla Harri Tuomaisen maitotilalla Siilinjärvellä, miksi nurmiviljely on karja-Suomessa tyypillistä ja mitkä ovat sen hyödyt ympäristöä ajatellen.

Tuomaiset viljelevät monipuolisesti kauraa, ohraa ja härkäpapua, joista jälkimmäistä ostetaan myös lähitilalta.

”Se kuulosti minulle sellaisenaan hyvältä yhdistelmältä aterian lähteenä. Miksi rakentaa prosessi, jossa niitä käytetään eläimien ruuaksi, jos ei ole pakko?” Aleksi aprikoi.

Miehet keskustelivat kasvissyöntiin ja erityisesti veganismiin liittyvistä tyypittelevistä leimoista.

Aleksi Kallioja kokee, että vegaani joutuu usein perustelemaan valintojaan. Vaikka itse ei tee asiasta numeroa, toiset nostavat asian tikun nokkaan. Selittämisen taakka on samanlainen kuin usein sillä, joka ei juo juhlivassa seurassa alkoholia.

"Sitten kun vastaan minulle esitettyihin kysymyksiin, kysyjät alkavat syyttää vegaaneja toisten syyllistämisestä. Koko tilanteen lähtökohta kääntyy ympäri", hän harmittelee.

Tämä oli myös nähtävissä lukijakommenteissa ja -kysymyksissä, joita MT haki verkon kautta ennen kaksikon tapaamista. Vegaanien katsottiin syyllistävän lihaa, kalaa ja muita eläinkunnan tuotteita syöviä.

"En minä ole kieltämässä keneltäkään mitään. Näytän vain omalla toiminnallani vaihtoehdon, miten voi toimia. Eihän pakottamalla voi ketään saada muuttamaan ajatteluaan.

Niin Harri kuin Aleksi suostuivat tapaamiseen, koska he pitävät ensisijaisen tärkeänä, että ruuan tuotannosta ja ruokavalinnoista keskustellaan kiihkotta.

Aleksin mielestä sosiaalisen median sipsikaljavegaanien ryhmä on hyvä esimerkki, ettei kaikki ole kasvissyönti ole nipottamista.

"Se myös osoittaa, että kasvisruokavalio voi olla terveellistä tai myös epäterveellistä. Sekään ei ole automaatio."

"Pitäisi vaan itsekin osata ottaa monipuolisemmin. Ei se ketään tyhmennä, vaikka kerran kuussa pitäisi kasvisruokapäivän", Harri tuumii.

Vieraan ruokavalintojen kautta Harrinkin makumaailma avautui. "Mutta sen heitin Aleksillekin, että yhdestä en luovu: maitolasillisesta ruuan kanssa."

Lue lisää

Maitosuomen ja lihaosuuskuntien Nautasuomi varmistaa kotimaisen ja tuottajaomisteisen rehuvalmistuksen jatkon

Ruokakeskusteluissa yleistetään liikaa: Jokainen vegaani ei ole aktivisti

Ryhtiliike tarpeen: vegaanien ja kasvissyöjien ruokakoriin lisää kotimaisia vaihtoehtoja!

Uutistausta: Kun vegaani kävi maitotilalla – sovittelujournalismia yli rajojen