Maatalous

Verkko-opas kertoo, miten ostamasi lihan tai maidon tuottanut eläin eli

Maatalous 10.11.2016

Eläin ruokana -opas julkaistiin tänään.


Liisa Kittilä
Miten ostamasi maitotölkin sisällön tuottanut lehmä eli? Uusi opas tarjoaa vastauksia

Eläinten hyvinvointikeskus on julkaissut kuluttajille tarkoitetun Eläin ruokana -oppaan verkossa.

Oppaan on tarkoitus auttaa kuluttajaa hahmottamaan, miten eläinten hyvinvointi toteutuu eri tavoin tuotetuissa eläinperäisissä tuotteissa.

Oppaan lähtökohtana on lihapaketti kaupan kylmätiskissä, kananmunakenno hyllyllä tai maitopurkki kylmäkaapissa. Niistä valitaan se, joka itseä kiinnostaa.

Kun maidon kohdalta valitsee esimerkiksi luomumaidon, eteen tulee joukko lisävalikkoja. Luomulehmän elinoloista opas kertoo muun muassa näin:

"Yli 30 lypsylehmän luomutilan navetan on oltava pihatto. Alle 30 lehmän luomutiloilla lehmiä saa poikkeusluvalla pitää parsissa. Luomulehmän laidunkausi kestää n. 4 kk, jolloin se laiduntaa päivittäin. Jos laidunkautta vielä pidennetään tästä, luomulehmiä ei tarvitse ulkoiluttaa talvella. Pienissä parsinavetoissa, tai jos laidunkautta ei ole pidennetty, on luomulehmien päästävä talvella ulkoilemaan vähintään 2 kertaa viikossa."

Parsi- ja pihattonavettojen eroista löytyy kiinnostuneelle edelleen tarkempaa tietoa.

Jokaiseen tuotantomuotoon liittyy oppaassa erillinen hyvinvointiarvio. Luomumaidolla se kuuluu näin:

"Luomutuotannossa erityisesti ulkoilu ja vasikoiden kohtelu nostavat hyvinvointiarvion tavallista maidontuotantoa korkeammaksi. Huono puoli luomutuotannossa on, että pieni osa lehmistä elää edelleen parsinavetoissa."

"Luomumaidon hyvinvointiarvio nousee vapaan lehmän maitoa korkeammalle. Tärkeitä erottavia tekijöitä ovat laidunnus ja ulkoilu. Muusta tuotannosta poiketen luomutiloille tehdään vuosittain valvontakäynti, jossa tarkastetaan luomuehtojen noudattaminen."

Tietopaketin suunnittelussa ja toteutuksessa on hyödynnetty hankkeen kuluttajaselvityksen tuloksia. Niiden mukaan eläinten hyvinvointi kiinnostaa, mutta tieto ei vakuuta riittävyydellään eikä tuotanto läpinäkyvyydellään.

Opas verkossa

Aiheeseen liittyvät artikkelit