Maatalous

Vihreiden Vartia vaatii valtion lomituspalveluiden lopettamista: “Muut yrittäjät joutuvat maksamaan lomasijaisensa itse”

Maatalous 30.05.2016

Antero Vartia ottaa asiaan kantaa Helsingin Sanomien Mielipide-sivuilla. Keskustan Katri Kulmuni korostaa, ettei lomituspalveluja käytetä huvikseen.


Lehdistokuva Vartian verkkosivuilta
Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia pitää valtion lomituspalveluita suomalaisen maatalouden kehityksen jarruna.

Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia ja ekonomisti Mikko Kiesiläinen ottavat HS:n mielipidekirjoituksessaan kantaa valtion lomituspalveluihin.

"Lomituspalveluista tulee luopua esimerkiksi viiden vuoden siirtymäajalla, jonka aikana valtion maksamien lomapäivien lukumäärä laskisi vaiheittain."

Kirjoittavat perustelevat kantaansa sillä, että pienet tilat hyötyvät palvelusta suhteessa enemmän kuin isot.

"Jotta suomalaisella maataloudella olisi mahdollisuus toipua nykyisestä kriisistään, Suomen täytyy luopua tuista, jotka hidastavat tehokkaimpien tilojen kasvamista."

Vartia ja Kiesiläinen korostavat, että Suomen lomituspalvelu on myös kansainvälisessä vertailussa poikkeuksellisen antelias ja esimerkiksi Ruotsi luopui vastaavasta järjestelmästä jo 1999.

"Mikään muu yrittäjäryhmä ei nauti samanlaisesta etuudesta, vaikka moni muukin ala vaatii toiminnan jatkumista vuoden jokaisena päivänä", kirjoittajat korostavat.

"Muut yrittäjät, kuten esimerkiksi vanhustenhoitoa tarjoavat yrittäjät, joutuvat maksamaan lomasijaisensa itse."

Keskustan kansanedustaja Katri Kulmuni vastaa mielipidekirjoitukseen muistuttamalla, että lomitusjärjestelmässä on lopulta kyse paitsi kotimaisen ruuantuotannon elinvoimaisuudesta myös eläinten hyvinvoinnista.

"On valitettavaa, jos kotimaista ruoantuotantoa ei arvosteta niin paljon, että ymmärrettäisiin lomitusjärjestelmän tarpeellisuus", Kulmuni huomauttaa.

"Maataloudessa on tällä hetkellä kriisi päällä ja maatalousyrittäjät tekevät valtavan pitkää päivää. Lomituspalveluita ei todellakaan käytetä huvikseen ja tarpeetta."

Vartia ja Kiesiläinen painottavat, että Suomessa tuetaan maataloutta enemmän kuin missään muussa maassa Euroopassa. Kulmuni selittää määrää maantieteellä.

"Se, että Suomessa maataloutta tuetaan Euroopan mittakaavassa suhteellisen paljon, johtuu arktisista olosuhteistamme ja suomalaisen ruoantuotannon yhteiskunnallisesta merkityksestä", Kulmuni sanoo.

"Oma ruoantuotanto on paitsi ympäristö- ja talouskysymys myös huoltovarmuusasia."

Myös keskustan puoluesihteeriehdokas Sami Kilpeläinen kritisoi kirjoitusta. Hänen mielestään se on loukkaava ja osoittaa kirjoittajiltaan suoranaista ymmärtämättömyyttä.

"Jos viljelijäperheelle ei jää juuri palkkaa, niin miten palveluita ostetaan?"

"Minulle ei tulisi mieleenkään vaatia sellaisen sosiaaliturvan alasajoa, jonka vaikutus sekä ammattiryhmän että koko yhteiskunnan kannalta on täysin kiistaton"; Kilpeläinen painottaa.

"Ranskassa on tehty tänä vuonna yli 500 viljelijäitsemurhaa. Emmehän me tällaisia uutisia halua Suomeen?"

Aiheeseen liittyvät artikkelit