Maatalous

Viileys ja märkyys lykkäävät sadonkorjuuta

Maatalous 28.07.2015

Etenkin vihannesten ja viljojen kehitys on runsaat kaksi viikkoa jäljessä normaalista. Nurmille viileä sää sopii, mutta märkyys haittaa monin paikoin etenkin korjuuta.


Markku Vuorikari
Vehnäsatoa ovat tänä vuonna kurittaneet sateet ja märkyys. Ongelmia oli jo keväällä kylvöaikaan. Laatua heikensi sateinen heinäkuu. Kuvassa vehnäpelto, jolla oleva painanne on jäänyt keväällä kylvämättä sateiden takia. Kuva otettu heinäkuun lopulla Jämsässä.

Heinäkuun viileys on hidastanut kaikkien viljelykasvien, mutta erityisesti avomaanvihannesten kasvua ja kehitystä, kertoo Pro Agrian valtakunnallinen kasvutilannekatsaus.

Varhaisvihannesten sato on ollut hieman tavanomaista pienempi mutta laatu hyvä.

Puintien alku näyttää venyvän jopa elokuun lopulle, sillä kasvukausi on valtaosassa maata runsaat kaksi viikkoa jäljessä tavanomaisesta. Sateisimmilla alueilla Etelä-Suomessa ja Kymenlaaksossa takamatkaa on jopa neljä viikkoa.

Kasvustot kaipaisivat nyt kipeästi lämpöä ja taukoa sateista, jotta sadot ehtivät valmistua.

Sateisimmilla alueilla heinäkuun sademäärät ovat olleet puolitoistakertaiset keskimääräiseen verrattuna. Tila- ja lohkokohtaiset erot ovat suuria.

Parhaiten ovat selviytyneet aikaisin kylvetyt lohkot, syysviljat ja säilörehunurmet.

Kuivaheinän teossa pahoja vaikeuksia

Sateet ovat häirinneet pahasti etenkin kuivaheinän korjuuta, ja osa sadosta on mennyt pilalle tai jouduttu korjaamaan säilöheinäksi.

Heinäsato arvioidaan määrältään keskinkertaiseksi, mutta tilojen väliset erot ovat suuret. Sato on laadultaan tavanomaista heikompaa.

Ylen uutisen mukaan heinäntuottajat pelkäävät, että ensi talvena esimerkiksi osalla hevostiloista voidaan joutua turvautumaan jopa tuontiheinään. Esimerkiksi Pohjanmaalla kuivaa heinää on saatu korjattua todella huonosti.

Toisen säilörehusadon korjuu alkoi etelässä viime viikolla. Täyteen vauhtiin korjuu on pääsemässä tämän ja ensi viikon aikana maan etelä- ja keskiosissa.

Pohjoisessa ensimmäisen säilörehusadon korjuu on vielä kesken monella tilalla. Lapissa toista säilörehusatoa päästään korjaamaan ehkä elokuun puolivälissä.

Toisen sadon korjuuta on myöhästyttänyt peltojen märkyys. Satonäkymät vaihtelevat normaalista hyvään. Pohjanmaalla nurmien satonäkymät ovat välttävät.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT